Άλλες εκδηλώσεις
5 Απριλίου 2023 Έναρξη
5 Απριλίου 2023 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα H2BHUB, Κορωναίου 14, Ηράκλειο

Ιστοσελίδα

Φωτίζοντας τα μυστικά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με λέιζερ

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Διάλεξη της δρος Παρασκευής Πουλή (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με τίτλο «Φωτίζοντας τα μυστικά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ακτινοβολία λέιζερ».

Πρόκειται για την 8η ομιλία που διοργανώνει φέτος το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο του 2ου κύκλου Ανοιχτών Ομιλιών.

Περίληψη διάλεξης

«Πώς τα λέιζερ και το φως μας βοηθούν να ανακαλύψουμε κρυμμένα μυστικά των αρχαίων προγόνων μας και να βοηθήσουμε τους αρχαιολόγους, ιστορικούς και συντηρητές στο έργο τους;

»Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο θα γνωρίσουμε υλικά και τεχνοτροπίες των αρχαίων Μινωιτών, θα φωτίσουμε και θα αναδείξουμε ξεθωριασμένες και κατεστραμμένες αναπαραστάσεις μινωικών ανακτόρων, ενώ θα αναζητήσουμε καλλιτεχνικές φάσεις του Ελ Γκρέκο. Τέλος θα ανακαλύψουμε την αυθεντική εικόνα αντικειμένων, μνημείων και πινάκων κρυμμένη πίσω από ανεπιθύμητες επικαθίσεις και θα συζητήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τους συντηρητές να τα προστατεύσουν από τη φθορά του χρόνου και την κλιματική αλλαγή.

»Στο ταξίδι αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα τα λέιζερ και το φως τα οποία μας επιτρέπουν να ελισσόμαστε με ασφάλεια και ακρίβεια από το εργαστήριο στο πεδίο και να προσφέρουμε, χωρίς δειγματοληψία, γρήγορα και εύκολα πολύτιμη πληροφορία στους μελετητές και τους συντηρητές».

Για την εγγραφή σας πατήστε εδώ.