Άλλες εκδηλώσεις
8 Απριλίου 2021 Έναρξη
8 Απριλίου 2021 Λήξη
19.00 Ώρα
Κύπρος

Τριπαράδεισος και Άβαι

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Τηλεδιάλεξη με τίτλο «Τριπαράδεισος και Άβαι: Κοιτίδα των Μακεδόνων στην Άνω Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης» θα δώσει ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Η τηλεδιάλεξη επικεντρώνεται στη μελέτη του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του στη Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης. Σημείο αφετηρίας, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι η επιλογή του Τριπαράδεισου, αρχαίας ελληνικής πόλης της Άνω Συρίας, για τη σύνοδο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 321 π.Χ., κατά την οποία διευθετήθηκε η γενικότερη οργάνωση και διαχείριση των κτήσεων της μακεδονικής αυτοκρατορίας. Το ιδεολογικό φορτίο αυτής της επιλογής ανιχνεύεται στη συνέχεια στην πολιτική των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, μεταξύ των οποίων και του Κωνσταντίνου.

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης σπούδασε Κλασικές Σπουδές στη Φιλοσοφικὴ Σχολὴ του Πανεπιστημίου της Perugia. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδὲς του στην Αρχαία Ιστορία, Κλασική Αρχαιολογία και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Αρχαίας Ιστορίας.  Είναι Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ δίδαξε και στα Πανεπιστήμια της Perugia και του Freiburg. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε πέντε γλώσσες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Ανατολή, στους κλασικούς Χρόνους και στην Ύστερη Αρχαιότητα. Είναι μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου και συμμετέχει σε επιτροπές εξωτερικής αξιολόγησης των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων της Κρήτης και των Ιωαννίνων.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi.

Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μετά από προεγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3snmfp9r.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.