Εκθέσεις
15 Δεκεμβρίου 2021 Έναρξη
28 Φεβρουαρίου 2022 Λήξη
Ελλάδα Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα

Το Πάνθεον των ηρώων του 1821

15 Δεκεμβρίου 2021 - 28 Φεβρουαρίου 2022

Μικρή περιοδική έκθεση με τίτλο «Το Πάνθεον των ηρώων του 1821 – Τα γεγονότα στη Μακεδονία» διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα ζωγραφικής του συνταγματάρχη ε.α., ειδικού συμβούλου του Πολεμικού Μουσείου, συλλέκτη Βασιλείου Νικόλτσιου με θέμα την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία, καθώς και ιστορικές μινιατούρες και διοράματα μικρών διαστάσεων από τη συλλογή του Αθανασίου Ζηβώνη.

Μέσα από σύγχρονους ζωγραφικούς πίνακες αναδεικνύονται σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία, ενώ οι μικρογραφίες ξαναζωντανεύουν ηρωικές μορφές και στιγμές του ΄21.

Είναι μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά σε τρισδιάστατη απεικόνιση τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης με αποτυπωμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων, των στολών και των όπλων τους, με όλες τους τις λεπτομέρειες. Οι μορφές αυτές, παρά το μικρό μέγεθός τους (ύψος που ποικίλλει από 28 έως 60 χιλιοστά), αναδεικνύουν το μεγαλείο της ηρωικής και ταραγμένης συνάμα εποχής.