Άλλες εκδηλώσεις
21 Ιανουαρίου 2016 Έναρξη
21 Ιανουαρίου 2016 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Αίθουσα διαλέξεων της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Το ιερό στην Τραπεζά Αιγίου

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Διάλεξη του Ανδρέα Βόρδου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) με τίτλο «Το ιερό στην Τραπεζά Αιγίου. Η ανασκαφή και τα ευρήματα» διοργανώνει η Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Στο πλάτωμα της Τραπεζάς ερευνάται από το 2007, ο πυρήνας μιας αρχαίας Αχαϊκής πόλης, η οποία, πιθανόν ταυτίζεται με τις Ρύπες, μητρόπολη του Κρότωνα κατά τον αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. Η ανασκαφή έχει αποκαλύψει έως τώρα, στην ίδια θέση, δύο διαδοχικούς ναούς του 6ου αι. και κάτω από αυτούς, τη θεμελίωση ενός πολύ μεγάλου κτιρίου του 8ου αι. για το οποίο διαπιστώθηκε και λατρευτικός χαρακτήρας.

Τα μνημεία αυτά, όπως και άλλα κτίρια του τεμένους στο στάδιο της ανασκαφής, σε συνδυασμό με την έρευνα μυκηναϊκών και γεωμετρικών τάφων, μαρτυρούν μια ομαλή μετάβαση στην περίοδο των ιστορικών χρόνων αλλά και μια δυναμική, πρώιμη αστικοποίηση στο τοπίο της Αχαΐας.

Από τα ευρήματα της ανασκαφής, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν τα γλυπτά που κοσμούσαν τα αετώματα του εκατόμπεδου υστεροαρχαϊκού ναού. Λαξευμένα σε ασβεστόλιθο, αποτελούν ίσως τις πληρέστερα σωζόμενες αετωματικές συνθέσεις σε «μαλακό λίθο».

Στην ανακοίνωση θα γίνει συζήτηση τόσο για τα θέματα που επιλέχθηκαν να κοσμήσουν τα αετώματα του ναού, όσο και για τις αναπαραστάσεις που προτείνονται.