Άλλες εκδηλώσεις
11 Οκτωβρίου 2023 Έναρξη
11 Οκτωβρίου 2023 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας), Βασ.Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Το θέατρο της Νικόπολης: Νέα αρχαιολογικά και επιγραφικά τεκμήρια

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Διάλεξη της Ανθής Αγγέλη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρεβέζης) και του Νικόλαου Παπαζαρκάδα (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με τίτλο «Το θέατρο της Νικόπολης: Νέα αρχαιολογικά και επιγραφικά τεκμήρια».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Συναντήσεων για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα.

Συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη διαδικτυακά, πατήστε εδώ.

Περίληψη ανακοίνωσης

Στην ανακοίνωση παρουσιάζεται μια νέα ενδελεχής αρχιτεκτονική ιστορία του θεάτρου της Νικοπόλεως, επί τη βάσει των πλούσιων αρχαιολογικών δεδομένων που έφερε στο φως η συστηματική διερεύνησή του κατά την τελευταία δεκαετία. Τα παραπάνω στοιχεία, συνεξεταζόμενα με νέα, αδημοσίευτα επιγραφικά τεκμήρια και κυρίως μία εντυπωσιακή, πλήρως σωζόμενη αναθηματική επιγραφή, εμπλουτίζουν τη γνώση μας για μια εκ των σημαντικότερων πόλεων της Ρωμαϊκής Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά τη διάδραση αυτοκρατορικής εξουσίας και τοπικών ελίτ.

Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Οι Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν πρόσφατα πορίσματα της έρευνας που αφορούν τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, καθώς και τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η νέα αυτή σειρά ομιλιών επιδιώκει να αξιοποιήσει όλους τους κλάδους της αρχαιογνωσίας που εστιάζουν στην μελέτη τόσο των γραπτών πηγών όσο και των υλικών καταλοίπων της αρχαιότητας, με την συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων αλλά και νέων ερευνητών.

Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία φιλοδοξεί να προκαλέσει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα μία φορά τον μήνα και φιλοξενούνται κάθε χρόνο από έναν από τους φορείς που τις συνδιοργανώνουν.