Άλλες εκδηλώσεις
22 Νοεμβρίου 2023 Έναρξη
22 Νοεμβρίου 2023 Λήξη
19:00–21:00 Ώρα
Ελλάδα Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, Ορμινίου 3Α, Αθήνα

Τηλ.: 210 7223201
e-mail.: info@cig-icg.gr
Ιστοσελίδα

Πρόσφατες έρευνες στην παραλία Χαβάνια

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Διάλεξη από τον Rodney D. Fitzsimons (αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Trent) και τον D. Matthew Buell (επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Σύγχρονων Γλωσσών και Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Concordia), με τίτλο «Having Our (Saracen’s) Head Examined: Recent Research by the CIG at Khavania, Crete».

Διοργάνωση: Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Σχετικά με τη διάλεξη

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Khavania Archaeological Project, το οποίο διεξήχθη κατά τη διάρκεια τριών περιόδων, τα καλοκαίρια του 2019, του 2021 και του 2022. Ο πρωταρχικός στόχος της έρευνας ήταν να τεκμηριωθούν όλα τα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά στην παράκτια τοποθεσία Χαβάνια της Ανατολικής Κρήτης, όπου οι δοκιμαστικές ανασκαφές της τοπικής Εφορείας είχαν φέρει στο φως τα κατάλοιπα μιας σημαντικής λιμενικής εγκατάστασης, με κατοίκηση που εκτείνεται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τους ιστορικούς χρόνους.

Η εξερεύνηση των ανατολικών και νότιων ακτών του κόλπου του Μιραμπέλου έχει προσφέρει άφθονα στοιχεία για την πολιτιστική ανάπτυξη στην περιοχή. Τέτοιου είδους προσοχή δεν έχει δοθεί στη δυτική πλευρά του κόλπου, όπου βρίσκεται η περιοχή Χαβάνια.

Σωστικές ανασκαφές σε όλη την περιοχή έχουν συνεισφέρει στην κατανόηση του ιστορικού τοπίου, αλλά τα πρωιμότερα, προϊστορικά κατάλοιπα δεν έχουν ανιχνευθεί ακόμα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η τοποθεσία Χαβάνια αρχίζει να αποκτά σημασία.

Χρησιμοποιώντας τόσο παραδοσιακά όσο και ψηφιακά μέσα αρχιτεκτονικής καταγραφής, η ομάδα έρευνας εντόπισε μια σειρά από δομικά χαρακτηριστικά, ενώ η περιορισμένη συλλογή επιφανειακών ευρημάτων υποδηλώνει δραστηριότητα που εκτείνεται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τον Μεσαίωνα. Τέλος, η ανάλυση σταθερών και κινητών καταλοίπων δείχνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής αλληλεπιδρούσαν με σύγχρονους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής στη διάρκεια αυτών των περιόδων. Αυτά τα αποτελέσματα επιτρέπουν να καλυφθεί ένα εντυπωσιακό κενό που αφορά στο ευρύτερο αρχαιολογικό τοπίο το οποίο κατέχει μια βασική, στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι πολλών σημαντικών διαδρομών επικοινωνίας που εκτείνονται κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού.