Άλλες εκδηλώσεις
18 Μαρτίου 2021 Έναρξη
18 Μαρτίου 2021 Λήξη
19.00 Ώρα
Κύπρος

Παγανιστικές πρακτικές στους Χριστιανούς της Βόρειας Αφρικής

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Tηλεδιάλεξη με τίτλο «The survival of pagan practices among Christians in northern Africa» θα δώσει ο Ignazio Tantillo, Καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Σε ένα από τα κηρύγματα της περιόδου 400 και 404 μ.Χ. που δημοσίευσε ο François Dolbeau, ο Αυγουστίνος αναφέρεται σε μια περίεργη μορφή λατρείας στις στήλες των εκκλησιών, για την οποία δεν υπάρχουν άλλες αναφορές στις πηγές. Στην τηλεδιάλεξή του ο καθηγητής Tantillo θα εξετάσει τις διάφορες υποθέσεις που διατυπώνονται για να ερμηνεύσουν αυτήν την περίεργη μορφή λατρείας, την οποία ορισμένοι θεωρούν ότι είναι κατάλοιπο ειδωλολατρικών ή εβραϊκών παραδόσεων ενώ άλλοι, μία μορφή λατρείας που χαρακτηρίζει τον αφρικανικό κόσμο. Μέσω της ανάλυσης επιγραφικών κειμένων, ο ομιλητής θα προσθέσει νέα στοιχεία στη συζήτηση.

Ο Ignazio Tantillo είναι Καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ασιατικών, Αφρικανικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νάπολη (Università di Napoli l’Orientale). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται διαφόρων πτυχών της ιστορίας της Μεσογείου κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και ιδιαίτερα την Ύστερη Αρχαιότητα (μεταξύ άλλων: εξουσία και ιδεολογία μέσω της ανάλυσης κειμενικών πηγών, μνημείων και τεχνουργημάτων, πτυχές της πολιτικής ιστορίας και του πολιτισμού του 4ου αιώνα μ.Χ. αιώνα, ελληνική και ιταλική επιγραφική κατά την Ύστερη Αρχαιότητα). Διεξήγαγε ερευνητικές αποστολές σε αρκετές θέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό (πιο πρόσφατα στην περιοχή Γόρτυνα της Κρήτης).

Η τηλεδιάλεξη (στην αγγλική γλώσσα) θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi.

Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μετά από προεγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3snmfp9r.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.