Άλλες εκδηλώσεις
16 Σεπτεμβρίου 2022 Έναρξη
16 Σεπτεμβρίου 2022 Λήξη
19:30 Ώρα
Ελλάδα Κήπος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, Ηράκλειο

Τηλ.: 2810 283219 (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)
Ιστοσελίδα

Ο Καβάφης ως ιστορικός της μακράς ελληνιστικής εποχής

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Διάλεξη του Άγγελου Χανιώτη, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study του Πρίνστον, με τίτλο «Ο Καβάφης ως ιστορικός της μακράς ελληνιστικής εποχής», διοργανώνουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Θα προλογίσει ο Καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η διάλεξη εξετάζει τη μεγαλύτερη ομάδα των «ιστορικών» ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη, που καλύπτουν την περίοδο από τον Αλέξανδρο ως τον Ιουλιανό. Zώντας σε μια «ελληνιστική» πόλη, ο ποιητής επιδεικνύει απαράμιλλη ικανότητα και στο να κατανοεί ουσιώδη χαρακτηριστικά αυτής της εποχής, όπως η θεατρική συμπεριφορά, η πολυπολιτισμικότητα, ο επαναπροσδιορισμός ταυτοτήτων, τα ασαφή σύνορα των θρησκειών, η απροσδιόριστη προσδοκία μιας αλλαγής σε εποχές κρίσεων. Όπως τα ερωτικά του ποιήματα είναι επιτύμβια επιγράμματα ερωτικών σχέσεων που έχουν σβήσει, έτσι και τα ιστορικά του ποιήματα είναι επιτάφιοι ενός παρελθόντος που, αν και αμετάκλητα νεκρό, τροφοδοτεί τη φαντασία και τη σκέψη.

Ο Άγγελος Χανιώτης είναι Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον. Έχει διατελέσει καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊδελβέργης, καθώς και εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία και συνδιευθύνει την ανασκαφή της Λύκτου στην Κρήτη. Έχει γράψει και επιμεληθεί πλήθος μελετών που αφορούν την επιγραφική, καθώς και την ιστορία του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ρωμαϊκών επαρχιών στην Ανατολή. Από το 2013 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κυριότερα έργα του: War in the Hellenistic World. A Social and Cultural History (2005), Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο (2009), Η εποχή των κατακτήσεων. Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό, 336 π.Χ. – 138 μ.Χ. (2021).