Άλλες εκδηλώσεις
13 Νοεμβρίου 2022 Έναρξη
13 Νοεμβρίου 2022 Λήξη
12:00-14:30 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Στυμφαλία Κορινθίας

Τηλ.: 27470 22296
Ιστοσελίδα

Οι Σαρακατσάνοι της Κορινθίας

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λαογραφικής και Καλλιτεχνικής Ανάδειξης Σικυώνας «Εύχαρις», διοργανώνει εκδήλωση για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Μοραϊτών σκηνιτών κτηνοτρόφων, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

– Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι δρόμοι των κοπαδιών» (2006-61’), του Ηλία Ιωσηφίδη. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στους νομάδες κτηνοτρόφους που μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δύο πατρίδες και περιέχει σπάνιες εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Οι μεταναστεύσεις των κοπαδιών αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία.

– Ομιλία του εκπαιδευτικού-λαογράφου Λεωνίδα Πετρόπουλου, με τίτλο «Μοραΐτες Σκηνίτες Κτηνοτρόφοι», βασισμένη σε πολυετή έρευνα και μελέτη του ιδίου, με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης κουλτούρας και του τρόπου ζωής των Σαρακατσάνων της Ορεινής Κορινθίας.

– Παρουσίαση φορεσιών από την προσωπική συλλογή του κ. Πετρόπουλου καθώς και από άλλες ιδιωτικές συλλογές.

– Επίδειξη παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λαογραφικής και Καλλιτεχνικής Ανάδειξης Σικυώνας «Εύχαρις».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27470 22296 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).