Άλλες εκδηλώσεις
8 Νοεμβρίου 2012 Έναρξη
8 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα

Τηλ.: 210 3671000
Ιστοσελίδα

Οι θωρακοφόροι ανδριάντες του Αδριανού

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Παυλίνας Καραναστάση, με θέμα «Οι θωρακοφόροι ανδριάντες του Αδριανού. Τεκμήρια “φιλελληνικής πολιτικής” ή “πολιτικού ρεαλισμού”;».

Παρουσιάζονται παλαιά και νέα ευρήματα που σχετίζονται με τον τύπο θωρακοφόρου, ο οποίος φέρει ως διακόσμηση την Αθηνά που στεφανώνεται από δύο Νίκες και πατάει επάνω στη ρωμαϊκή λύκαινα, και επιχειρείται μια νέα συνολική ερμηνεία του συγκεκριμένου εικονογραφικού τύπου.

Η ομιλία εντάσσεται στον Κύκλο ομιλιών «Ρωμαϊκό Σεμινάριο» που διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το «Ρωμαϊκό Σεμινάριο», με αφορμή το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ρωμαϊκές σπουδές στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης σχετικά με το ρωμαϊκό παρελθόν στον ελλαδικό χώρο.

Μέσω ενός προγράμματος διαλέξεων, εργαστηρίων ειδικού ενδιαφέροντος και άλλων εκδηλώσεων, φιλοδοξία του Σεμιναρίου είναι να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και συχνότερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αρχαιολόγων, ιστορικών, επιγραφολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, που ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη διαφόρων πτυχών του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου.

Αντικείμενο του Σεμιναρίου είναι η παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ανακαλύψεων, συνθετικών μελετών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων που σχετίζονται με τον πολιτισμό του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου στις διάφορες εκφάνσεις του κατά τη σταδιακή ενσωμάτωση και ένταξή του στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Οργανωτική Επιτροπή: Francesco Camia (ΙΙΕ), Valentina Di Napoli (ESAG), Σταύρος Βλίζος (Μουσείο Μπενάκη), Δημήτρης Γρηγορόπουλος (DAI Athen), Βασίλης Ευαγγελίδης (ΥΠ.ΠΑ.Θ.Π.Α.).