Άλλες εκδηλώσεις
9 Μάρτιος 2021 Έναρξη
9 Μάρτιος 2021 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα

Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες;

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες; Οι ειδικοί απαντούν» διοργανώνουν οι επτά φορείς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης με τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών.

Ειδικοί επιστήμονες εγνωσμένου κύρους θα αναπτύξουν θέματα που συνδέονται με το εφικτόν της κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με υπόγεια διάνοιξη κάτω από τις αρχαιότητες και επιπλέον θα παρουσιάσουν παραδείγματα από αντίστοιχες πρακτικές  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης θα αναφερθούν στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου, όπως και σε θέματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο στην περίπτωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

Χρήστος Αναγνωστόπουλος (Καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ), Κώστας Ζάμπας (Δρ Πολιτικός Μηχανικός), Μιχαήλ Καββαδάς (Καθηγητής Γεωτεχνικής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών  ΕΜΠ), Γεώργιος Καρνούτσος (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μελετητής-Κατασκευαστής Ιδιωτικών Έργων), Αλκιβιάδης Πρέπης (Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ) και Χρήστος Σκάρλος (Πολιτικός Μηχανικός).

Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Hermann Parzinger (Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra), Paolo Vitti (Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, μέλος του Δ.Σ. της Europa Nostra), Σοφία Αυγερινού-Κολώνια (Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ελληνικού τμήματος του International Council on Monuments and Sites – ICOMOS, μέλος της Ακαδημίας του διεθνούς ICOMOS) και Αθανάσιος Μαρκόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Διεθνούς ένωσης Βυζαντινών Σπουδών).

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρίνα Δεμερτζιάν.

Διοργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCixb2alui7IVr8xmXAz0BFw