Άλλες εκδηλώσεις
26 Φεβρουαρίου 2020 Έναρξη
26 Φεβρουαρίου 2020 Λήξη
12:00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, γωνία οδού Φιλίππου και πεζοδρόμου Αγνώστου Στρατιώτη, Θεσσαλονίκη  

Μουσειακοί χώροι στον 21ο αιώνα: παρουσίαση του βιβλίου

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Παρουσίαση του δεύτερου τόμου της σειράς «Δημόσια Αρχαιολογία» των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, με τίτλο Μουσειακοί χώροι στον 21ο αιώνα – Πρακτικές διάδρασης (επιμ.: Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ), διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Δημόσια Αρχαιολογία», μάχιμοι αρχαιολόγοι και μουσειολόγοι ανιχνεύουν τον ορισμό και τα όρια του μουσείου –είτε ως χώρου όπου φυλάσσονται έργα ανθρώπων, είτε ως περιεχομένου– στο νέο πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο ρόλο του στις αρχές του 21ου αιώνα. Καταθέτουν την πολύτιμη εμπειρία τους από την αμφίδρομη σχέση επιστημόνων και κοινού, όπως αποκτήθηκε μέσα από καινοτόμες και πρωτότυπες εφαρμογές επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους κυρίως στην Ήπειρο. Στο επίκεντρο του θεωρητικού προβληματισμού τίθεται το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ελλάδα η αρχαιολογία των πολιτισμών, αρχαίων, προβιομηχανικών αλλά και σύγχρονων, ώστε να αναχθεί σε αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας, όπως ακριβώς τα τοπία στα οποία ζούμε.

Ο τόμος θα παρουσιαστεί από τη Διευθύντρια της σειράς, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νένα Γαλανίδου, τον Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νικόλαο Ευστρατίου και τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Δρα Κωνσταντίνο Σουέρεφ.

Είσοδος ελεύθερη.