Συνέδρια
6 Οκτωβρίου 2021 Έναρξη
6 Οκτωβρίου 2021 Λήξη
09.00-19.00 Ώρα
Ελλάδα

Ιστοσελίδα

Μη λεκτική επικοινωνία στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Non-verbal communication and cultural performance in ancient literature» διοργανώνει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας (ΚΕΕΛΓ) της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο της νέας σειράς ετήσιων συνεδρίων υπό τον γενικό τίτλο «Interdisciplinary Perspectives in Classics».

Η κεντρική θεματική πρόταση του συνεδρίου επικεντρώνεται στη συστηματική εξέταση πτυχών της μη λεκτικής επικοινωνίας στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, με αναφορές και σε άλλους πολιτισμούς (π.χ. τον περσικό και αρχαίους ασιατικούς).

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει συζήτηση της ανθρώπινης φυσιολογίας (π.χ. σωματοδομής, φωνής), θρησκευτικών τελετουργικών (π.χ. προσευχής, ικεσίας, θυσίας) και πολιτισμικών διεργασιών της αρχαιότητας (π.χ. θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, μίμου), της ενδυμασίας και της σεξουαλικότητας, της πολιτικής και ρητορικής επικοινωνίας, της σφυρηλάτησης προσωπικής ή εθνικής ταυτότητας και της παγίωσης της πολιτικής δύναμης και της κοινωνικής τάξης. Αναφορές γίνονται ακόμα και στις αντιδράσεις του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος πριν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.

Το θέμα της μη λεκτικής επικοινωνίας έχει απασχολήσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ωστόσο πολλές πτυχές του δεν έχουν διερευνηθεί προσηκόντως είτε γιατί έχουν υποτιμηθεί ως προς την πολιτισμική τους αξία και την επικοινωνιακή τους χρησιμότητα είτε γιατί αποτελούσαν και αποτελούν ένα είδος «ταμπού» για την επιστημονική κοινότητα (όταν λόγος, για παράδειγμα, γίνεται για «ταπεινές» αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι το φτάρνισμα και ο λόξυγγας). Οι ανακοινώσεις των συνέδρων, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών ειδών, ιστορικών-πολιτισμικών περιόδων και θεμάτων θα συμβάλουν στην ανανέωση της βιβλιογραφίας και στην ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τη διαπολιτισμική διάσταση και σπουδαιότητα της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Επιτροπή διοργάνωσης: Αντώνιος Ρεγκάκος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Ακαδημία Αθηνών), Αθανάσιος Στεφανής (Ακαδημία Αθηνών), Ανδρέας Σεραφείμ (Ακαδημία Αθηνών), Σοφία Παπαϊωάννου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σύνεδροι: Armand D’Angour (University of Oxford), Anthony Corbeill (University of Virginia), Bartłomiej Bednarek (University of Warsaw), Χρήστος Κρεμμύδας (Royal Holloway, University of London), Χρήστος Τσαγγάλης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Donald Lateiner (Ohio Wesleyan University), Glenys Davies (University of Edinburgh), Ιωάννης Κωνσταντάκος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Lloyd Llewellyn-Jones (Cardiff University), Λουκία Αθανασάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης); Mali A. Skotheim (Ashoka University); Michael Gagarin (University of Texas at Austin); Victoria E. Pagán (University of Florida).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/room/1192?eventid=9595