Εκθέσεις
15 Δεκεμβρίου 2018 Έναρξη
31 Μαρτίου 2019 Λήξη
Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28.2.2019) και 10:00-18:00 (από 1.3.2019) Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος

Τηλ.: 24210 29844
Ιστοσελίδα

Κοστούμια κινεζικής όπερας

15 Δεκεμβρίου 2018 - 31 Μαρτίου 2019

Περιοδική έκθεση με τίτλο «Από τη σκηνή στο μουσείο. Κοστούμια κινεζικής όπερας» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας, πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο. Υπενθυμίζεται ότι τα εκθέματα αποτελούν μέρος της συλλογής που δωρήθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Μάιο του 2018. Την έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας θα εγκαινιάσει η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.

Η κινεζική όπερα, της οποίας οι ρίζες ανάγονται στον 3ο αιώνα π.Χ., στο μεταίχμιο της περιόδου της δυναστείας των Qin και εκείνης των Han, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας. Συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες μορφές δραματικής τέχνης στον κόσμο. Στο πέρασμα των αιώνων, η κινεζική όπερα επηρεάζεται από τοπικά στοιχεία και γλωσσικά ιδιώματα, παίρνοντας έτσι διαφορετικές μορφές. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 360 είδη κινεζικής όπερας, από τα οποία η Όπερα του Πεκίνου, η Όπερα του Θιβέτ και η Όπερα Κούντσου συγκαταλέγονται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.

Στην κινεζική όπερα, τα κοστούμια είναι εξίσου σημαντικά με τους ηθοποιούς. Καθένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία που αποπνέει τη μοναδική καλλιτεχνική γοητεία της κινεζικής όπερας. Με χαρακτηριστικά χρώματα, ραμμένα με μαστοριά και έχοντας υψηλή καλλιτεχνική διακοσμητική αξία, τα κοστούμια λειτουργούν καταλυτικά στην αποκάλυψη στοιχείων του χαρακτήρα των ηρώων, της πλοκής και των συναισθηματικών εναλλαγών.

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 19:00