Άλλες εκδηλώσεις
12 Μαΐου 2023 Έναρξη
12 Μαΐου 2023 Λήξη
19:30 Ώρα
Ελλάδα Νέο Μουσείο Αιγών, Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Κυψέλης, Βεργίνα

Ιστοσελίδα

Κεντήματα, υφαντά και στολίδια από την Ημαθία

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Διάλεξη της αρχαιολόγου-εθνογράφου Παναγιώτας Ανδριανοπούλου, με τίτλο «Συλλέγοντας (από) την Ημαθία. Λαϊκά και λαϊκότροπα τεχνουργήματα του 19ου και 20ού αιώνα από την Ημαθία στο Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του και η ΕΦΑ Ημαθίας.

«Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ευρύτερα γνωστό μέχρι το 2018 ως Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, από την ίδρυσή του το 1918 αποτυπώνει την προσπάθεια δημιουργίας και τους μετασχηματισμούς της νεοελληνικής συλλογικής ταυτότητας. Τα περισσότερα από 25.000 αντικείμενα των μόνιμων συλλογών του προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και από κοινότητες που διαβιούσαν εκτός της σημερινής επικράτειας. Η Ημαθία αντιπροσωπεύεται από εκατοντάδες αντικείμενα, ως επί το πλείστον ενδυματολογικά σύνολα και κοσμήματα από το Ρουμλούκι, τη Βέροια και τη Νάουσα. Μέσα από μια κατά το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση των αντικειμένων αυτών (εν είδει ομαδοποιημένης καταλογογράφησης), θα εστιάσουμε αφ’ ενός μεν στον τρόπο απόκτησής τους, φωτίζοντας και την εξέλιξη της συλλεκτικής πολιτικής του Μουσείου, αφ’ ετέρου δε στην εκθεσιακή ανάδειξή τους και εν τέλει στην εικόνα που διαμορφώνεται για την Ημαθία σε ένα εθνικής εμβέλειας μουσείο» αναφέρει σχετικά με την ομιλία της η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί και διαδικτυακά (πατήστε εδώ).

Για την ομιλήτρια

Η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου με σπουδές Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακά στην Εθνολογία (ΕHΕSS) και στη Λαογραφία (ΕΚΠΑ), συνεργάστηκε ερευνητικά με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ως επιστημονική συνεργάτης και επιμελήτρια, και άλλους φορείς. Από το 2018 είναι προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην ΜΕΛΤ). Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει αντίστοιχες δημοσιεύσεις. Από το 2011 είναι μέλος του δικτύου facilitators της UNESCO για τη Διαφύλαξη της ΑΠΚ και συμμετέχει ερευνητικά στο International Council of Traditional Music.