Άλλες εκδηλώσεις
17 Οκτωβρίου 2022 Έναρξη
17 Οκτωβρίου 2022 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας), Βασ.Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Ερωτικές περιπτύξεις με τον κυρ-Μέντιο: η κτηνοβασία ως θέαμα στη ρωμαϊκή Ανατολή

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Διάλεξη του Άγγελου Χανιώτη (Institute for Advanced Study, Princeton) με τίτλο «Ερωτικές περιπτύξεις με τον κυρ-Μέντιο: η κτηνοβασία ως θέαμα στη ρωμαϊκή Ανατολή» στο πλαίσιο των Συναντήσεων για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα.

Συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Υβριδικό σεμινάριο.

Για εγγραφή στο webinar, πατήστε εδώ.

Περίληψη

Είναι γνωστή η απεικόνιση σε λύχνους γυναικών σε ερωτικές περιπτύξεις με όνους. Γνωστές είναι επίσης και οι ερωτικές περιπέτειες του μεταμορφωμένου σε όνο Λουκίου (στον Λούκιο του Ψευδο-Λουκιανού και στις Μεταμορφώσεις του Απουλήιου). Αυτές οι αρχαιολογικές και γραμματειακές μαρτυρίες δεν πρέπει να εξετάζονται απομονωμένα. Ένα παραμελημένο παπυρικό απόσπασμα και μια παρανοημένη επιγραφή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κτηνοβασία ήταν θέμα μίμων των αυτοκρατορικών χρόνων (αλλά και πραγματικότητα την οποία καταδικάζουν πηγές της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου).

Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα

Οι Συναντήσεις για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχαιότητα έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν πρόσφατα πορίσματα της έρευνας που αφορούν τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, καθώς και τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η νέα αυτή σειρά ομιλιών επιδιώκει να αξιοποιήσει όλους τους κλάδους της αρχαιογνωσίας που εστιάζουν στην μελέτη τόσο των γραπτών πηγών όσο και των υλικών καταλοίπων της αρχαιότητας, με την συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων αλλά και νέων ερευνητών.

Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία φιλοδοξεί να προκαλέσει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα μία φορά τον μήνα και φιλοξενούνται κάθε χρόνο από έναν από τους φορείς που τις συνδιοργανώνουν.