Άλλες εκδηλώσεις
22 Φεβρουαρίου 2013 Έναρξη
22 Φεβρουαρίου 2013 Λήξη
11.00 Ώρα
Ελλάδα Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, Κάστρο Λαμίας

Τηλ.: 22310 29992
e-mail.: idepka@culture.gr
Ιστοσελίδα

Εκδήλωση για το «Εμπόριον»

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση στο στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική χερσόνησο» διοργανώνει η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ταινίας μικρού μήκους για το αρχαίο Εμπόριον, διάλεξη του αρχαιολόγου δρος Manuel Arjona με τίτλο «Ιερά και λατρείες στο αρχαίο Εμπόριον», απαγγελία ποιημάτων με συνοδεία ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου και περιήγηση στο χώρο της έκθεσης.

Το Εμπόριον (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. στη θέση παλαιότερης εγκατάστασης στα μεσογειακά παράλια της Καταλoνίας από Έλληνες της ιωνικής Φώκαιας στο πλαίσιο της εξάπλωσης της αποικιακής δραστηριότητας της πόλης στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου και συνέχισε να κατοικείται κατά τη Ρωμαϊκή εποχή και τον Μεσαίωνα. Το όνομα Εμπόριον είναι αποκαλυπτικό του επαγγέλματος των κατοίκων, το οποίο από την αρχή καθόρισε την ίδρυση του οικισμού. Ο μικρός αρχικά εμπορικός σταθμός, χάρη στη θέση του σε σημείο-κλειδί για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους των Ελλήνων στο δυτικότερο άκρο της Μεσογείου, στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων των Πυρηναίων και στη συνεργασία αποίκων και γηγενών, σύντομα εξελίχθηκε σε πόλη και σημαντικό λιμάνι. Αυτή η εμπορική δραστηριότητα διευκόλυνε την μετάδοση πολιτιστικών επιρροών που αφομοιώθηκαν από τους Ίβηρες και οδήγησαν στη δημιουργία του ιβηρικού πολιτισμού. Η λειτουργία του Εμπορίου ως πύλης εισόδου και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο αναδεικνύει την κομβική σημασία της αρχαίας Ελλάδας στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Στη διάρκεια των εκατό χρόνων ανασκαφών από το 1908 μέχρι σήμερα στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ιβηρικής χερσονήσου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μια πυκνοκατοικημένη αρχαία ελληνική πόλη με ισχυρά τείχη και προμαχώνες, λιμενοβραχίονα, ιερά, σπίτια, ψηφιδωτά δάπεδα, ανάγλυφα, ελληνικές επιγραφές, κοσμήματα, κεραμική εισηγμένη από την Αθήνα και την Ιωνία, ασημένιες δραχμές, αλλά και το μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ασκληπιού, το οποίο εκτίθεται μαζί με τα υπόλοιπα κινητά ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας.