Άλλες εκδηλώσεις
13 Απριλίου 2022 Έναρξη
13 Απριλίου 2022 Λήξη
19.30 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα

Ιστοσελίδα

Αναζητώντας την Άνδρο: παρουσίαση της έκδοσης

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Παρουσίαση της έκδοσης Αναζητώντας την Άνδρο. Κείμενα και εικόνες 15ου-19ου αι. από τη Συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκδοση αποτελεί μία ανθολογία περιηγητικών κειμένων για το νησί της Άνδρου εμπλουτισμένη με πλούσια εικονογράφηση. Επιλεγμένα κείμενα, χάρτες, σχέδια, χαρακτικά και σπάνιες φωτογραφίες –υλικό γνωστό ή δημοσιευόμενο για πρώτη φορά– αποτυπώνουν τον χαρακτήρα του βορειότερου νησιού των Κυκλάδων, ζωντανεύουν το τοπίο και περιγράφουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων του. Τεκμηριώνουν, επίσης, τις ποικίλες αναφορές στην ιστορία, στα μνημεία και στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, σχηματίζοντας μια γοητευτική βιογραφία του νησιού από τον 15ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αντλείται από τη Συλλογή Φινόπουλου του Μουσείου Μπενάκη, μια συλλογή περιηγητικών και ιστορικών εκδόσεων, γνωστή για τη θεματική της εξειδίκευση σχετικά με τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, η οποία οριοθετείται χρονικά από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι: Ουρανία Πολυκανδριώτη (Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), δρ Αφροδίτη Κούρια (Ιστορικός Τέχνης), Δημήτρης Ι. Κυρτάτας (Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), δρ Μαρία Γιουρούκου (Φιλόλογος-Παλαιογράφος).

Συντονισμός: Δημήτρης Αρβανιτάκης (Ιστορικός – Υπεύθυνος εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης μέσω tickets.benaki.org

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από την επίσκεψή σας.