Άλλες εκδηλώσεις
28 Σεπτεμβρίου 2021 Έναρξη
28 Σεπτεμβρίου 2021 Λήξη
19:30 Ώρα
Ελλάδα Café στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

Τηλ.: 210 3735244
e-mail.: [email protected]

Ένας πολιτισμός ελευθερίας

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Παρουσίαση της έκδοσης Ένας πολιτισμός ελευθερίας. Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης του Christian Meier διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στο έργο αυτό ο Κρίστιαν Μάιερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με απλή και φρέσκια γραφή προσπαθεί να κατανοήσει το «θαύμα» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τους παράγοντες που το δημιούργησαν: ήταν οι συμβιβασμοί, οι ισορροπίες, η γνώση και η έκφραση που κατέστησαν τους Έλληνες ικανούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που άλλοι λαοί έλυναν εναποθέτοντας την εξουσία στα χέρια ενός ή ολίγων. Για μία και μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετώπισε την πρόκληση να ισορροπήσει, να εδραιώσει και να ξεδιπλώσει –παρά τις απαιτήσεις που αυτή θέτει– την ελευθερία της, διαμορφώνοντας τελικά έναν πολιτισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική και τον πολιτισμό στη σύγχρονη Ευρώπη και, γενικότερα, τον κόσμο.

Ομιλητές: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας (ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / μέλος, Επιστημονική Επιτροπή Ιδρύματος της Βουλής) και Αννέτε Φώσβινκελ (δρ Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, επιμελήτρια-συγγραφέας-μεταφράστρια).

Την εκδήλωση συντονίζει ο Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας-δημοσιογράφος / μέλος, Επιστημονική Επιτροπή Ιδρύματος της Βουλής).

Καθώς ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος, λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πέρας προσέλευσης: 19.15.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν την προσέλευσή τους στο 210 3735244 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected]