Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Αρχείο Ιστοτόπου
Ερυθρόμορφος ψυκτήρας με ερωτικές σκηνές μεταξύ νεαρών ανδρών, που αποδίδεται στο ζωγράφο Σμικρό. Περ. 510 π.Χ. Μουσείο Γκετί.
- +
από Archaeology Newsroom

Ο Κλωντ Καλάμ για τον έρωτα στην αρχαία Ελλάδα

Επίτιμος καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης όπου για χρόνια δίδαξε, ο Κλωντ Καλάμ (Claude Calame) έχει πλέον μεταφέρει την παιδευτική του δραστηριότητα στην παρισινή École des Hautes Études en Sciences Sociales (É.H.É.S.S.). Παρακολουθώντας τη στροφή των ανθρωπιστικών επιστημών προς τον τομέα της συγκίνησης και του συναισθήματος, στο τωρινό του σεμινάριο ερευνά τη θέση της ποίησης ανάμεσα στο μύθο και την τελετουργία και το πως οι συγκινήσεις σε λατρευτικούς χώρους, όπως αυτός του θεάτρου, αποκτούν τελετουργική υπόσταση.

Μία από τις παλιότερες μελέτες του με τίτλο L’Éros dans la Grèce antique εκδόθηκε πριν μερικά χρόνια και στα ελληνικά – Ο Έρωτας στην αρχαία Ελλάδα, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2006. Το βιβλίο αυτό βρίσκεται εν σπέρματι στο άρθρο του με τίτλο «Ο έρωτας στην αρχαία Eλλάδα: κοινωνικά σχήματα» που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 10 της Αρχαιολογίας (1984) με θέμα τον Έρωτα στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.

Διαβάστε την περίληψη του άρθρου ή το πλήρες κείμενο σε pdf.

Α.Ρ.