Δημοσιεύσεις

Μουσταφά Χαζναντάρ ή Γεώργιος Χαλκιάς Στραβελάκης: Μέγας Βεζίρης της Τύνιδας.

  Free Member
Σπηλαιολογία
Η συμβολή της στην Προϊστορική Αρχαιολογία

Ως σπήλαιο χαρακτηρίζεται κάθε φυσική υπόγεια κοιλότητα που επικοινωνεί με την επιφάνεια και έχει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να επιτρέπεται η είσοδος του ανθρώπου.

  Free Member
Αρχαιολογία και 21ος αιώνας
Θεωρία της Αρχαιολογικής επιστήμης

Κατά τον 20ό αιώνα η επιστήμη της αρχαιολογίας μετατράπηκε από μία κοσμική δραστηριότητα αρχαιοφιλίας, η οποία είχε τις ρίζες της στην κλασική παιδεία, σε έναν τομέα που επεκτείνεται στις ανθρωπιστικές σπουδές και τις θετικές επιστήμες και παράλληλα επιδιώκει να καταστεί προσιτός στο ευρύ κοινό.

από Konstantinos Galanakis Αρχαιολόγος
  Free Member
Tο πρωτοελλαδικό κτήριο με διαδρόμους
Πληροφορίες και μαρτυρίες των δεδομένων
Αγαπημένα: 2

Το κείμενο παρουσιάζει μία σύντομη περιγραφή των πιο γνωστών κτηρίων με διαδρόμους στις ΠΕ θέσεις Λέρνα, Ακοβίτικα, Θήβα, Αίγινα, Ζυγουριές και Τίρυνθα και παρέχει κάποιες πληροφορίες για τη μορφολογία και τη λειτουργία τους.

  Free Member
Η Λύκτος και τα μνημεία της στα κείμενα των περιηγητών
Μια από τις σημαντικότερες αρχαίες κρητικές πόλεις
Αγαπημένα: 2

Στο άρθρο παρουσιάζονται η Λύκτος και οι αρχαιότητές της μέσα από δημοσιευμένες περιηγητικές αναφορές, από την εποχή της Ενετοκρατίας ώς και το 1899, οπότε ιδρύεται η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία και εκδηλώνεται το πρώιμο ερευνητικό ενδιαφέρον των Ξένων Σχολών για τις αρχαιότητες του νησιού.

  Free Member
Τάφοι στην Κνωσό της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου
Κατάλληλοι για συγκειμενική έρευνα
Αγαπημένα: 1

Στο παρόν άρθρο, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται όλοι οι αναλυτικά δημοσιευμένοι τάφοι της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου από τις νεκροπόλεις της Κνωσού. Μια άλλη πτυχή του άρθρου αυτού αφορά τη χρήση των τάφων της Εποχής του Χαλκού κατά τη διάρκεια της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.

  Free Member
Από την ιστορία της αρχαίας κρητικής πόλης Έλτυνας
Γενικά τοπογραφικά και ιστορικά στοιχεία
Αγαπημένα: 2

Οι γνώσεις μας για την Έλτυνα είναι πολύ αποσπασματικές, αφού η ευρύτερη επικράτειά της δεν έχει μέχρι σήμερα διερευνηθεί συστηματικά. Σωστικές ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητές της που, όμως, δεν επαρκούν για την ασφαλή καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορικής της εξέλιξης.

από Δρ Στέλλα Μουζακιώτου Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
  Free Member
Η Τέχνη της ξυλογλυπτικής ρυθμού Μπαρόκ και ο συμβολισμός της σε μνημεία της Μεσσηνίας
Έρευνα για την ξυλογλυπτική τέχνη της Μεσσηνίας
Αγαπημένα: 1

Tα περισσότερα διακοσμητικά στοιχεία της ξυλογλυπτικής τέχνης έλκουν την καταγωγή τους από την παλαιοχριστιανική εποχή και στη συνέχεια από τη βυζαντινή, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τις σημαντικές μεταβολές που ταυτίζονται κυρίως με το πνεύμα και τον καλλιτεχνικό ρυθμό των διαφόρων ιστορικών περιόδων και κυρίως με τους ρυθμούς που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Δύση κατά την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.

από Lambrini_Chioti Αρχαιολόγος, M.Sc. Προστασία Μνημείων Ε.Μ.Π., Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
  Free Member
Οι ανεμόμυλοι του οικισμού της Ύδρας
Έρευνα των ανεμόμυλων της Ύδρας

Ο οικισμός της Ύδρας είναι γνωστός περισσότερο για τα αρχοντικά του και για την αμφιθεατρική του διάταξη πάνω στους λόφους που πλαισιώνουν το λιμάνι. Λιγότερο γνωστοί είναι οι ανεμόμυλοι, οι οποίοι δέσποζαν στο λιμάνι στα τέλη του 18ου αιώνα (σημ. 1).

..2345