Απόψεις
Τετάρτη, 4 Απριλίου, 2012
Αναζητώντας το πρόσωπο του 5ου αι. π.Χ.

Αναρωτιέμαι γιατί οι επιστήμονες διάλεξαν αυτόν ειδικά τον σκελετό της νεαρής κοπέλας που ονομάστηκε «Μύρτις», μέσα από πολλούς σκελετούς που βρέθηκαν στον Κεραμεικό.

Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2012
Λένα Λαμπρινού Αρχιτέκτων- Αρχαιολόγος-ΜΑ Building Conservation York - ΥΣΜΑ
από Lena Arxitektonas

Παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Νίκου Καρύδη “Early Byzantine Vaulted Construction in Churches of the Western Coastal Plains and River Valleys of Asia Minor” (BAR International Series), με θέμα την κατασκευαστική ανάλυση και γραφική αναπαράσταση οκτώ παλαιοχριστιανικών θολωτών εκκλησιών της δυτικής Μικράς Ασίας.

Τετάρτη, 21 Μαρτίου, 2012
Διφορούμενες οι απόψεις για την οργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό.

Οι εκθέσεις είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να διασφαλιστεί το μέλλον της αρχαιολογίας της.

Κρατικοί οργανισμοί, ινστιτούτα, εκδότες και συγγραφείς-επιστήμονες στον πόλεμο της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική δημοσίευση.

Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2012
Σε συνέχεια άρθρου του Κ. Ονισένκο στην «Καθημερινή»
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Πλήρης αδιαφορία για τη χάραξη μιας διαχρονικής, συγκροτημένης και συνεπούς πολιτικής για την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2012
Επ' αφορμή αντιδράσεων των κατοίκων των Γόννων Λάρισας

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι στους Γόννους Λάρισας μετά την απομάκρυνση εκατόν τριάντα αρχαιοτήτων που ήταν προσωρινά αποθηκευμένες στο χωριό και τη μεταφορά τους στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, 2012
Aκινησία, αλλά το ΥΠΠΟΤ επί τα αυτά
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Προσπάθειες διάσωσης του σπιτιού του Στρατηγού Μακρυγιάννη και απαντήσεις του ΥΠΠΟΤ σε αυτές

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2012
Περί της αναπροσαρμογής των τελών φωτογράφησης και κινηματογράφησης από το ΥΠΠΟΤ
από ptsinari

Η απόφαση του ΥΠΠΟΤ να αναπροσαρμόσει τα τέλη κινηματογράφησης και φωτογράφησης αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς και το γιατί της προβολής και της αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

από Vasiliki αρχαιολόγος

Ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά πλησιάζοντας και πλέον διανύοντας το έτος 2012 αποτελούν οι περιβόητες «προφητείες των Μάγια» περί καταστροφολογίας, κατάρρευσης ολόκληρων πολιτισμών και αφανισμού κάθε ζωντανής οντότητας στον πλανήτη γη. Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται κάθε δυνατό, διαφορετικό τρόπο για το τέλος. Σεισμοί, πλημμύρες, κομήτες… ας το αφήσουμε στη σκέψη του καθενός…

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2012
Απορίες από τον δικηγόρο του διαβόλου

Για να κρίνουμε αν η επιλογή των αρχαιολόγων από τις τεχνικές εταιρείες και όχι από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ είναι απαραίτητα κάτι κακό, πρέπει να εξετάσουμε τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού που ίσχυαν μέχρι σήμερα

12345