Απόψεις
Τετάρτη, 20 Ιουνίου, 2012
Ένα δίλημμα για τη φύλαξη χριστιανικών κειμηλίων

Πρέπει τα αντικείμενα θρησκευτικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα αρχαιολογικής αξίας να παραμένουν στις εκκλησίες όπου ανήκουν ή να φυλάσσονται σε μουσεία;

Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2012
Υπερασπιζόμαστε την Αρχαιολογία, αλλά πώς;

Ένας απόφοιτος Αρχαιολογίας μπορεί να διαθέτει επαγγελματικά προσόντα που θα ζήλευε κάθε υποψήφιος εργαζόμενος.

Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2012
Πώς να φυλάξουμε τους αρχαιολογικούς μας χώρους την εποχή των «ισχνών αγελάδων».

Τα μουσεία κλείνουν ελλείψει φυλάκων. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώνεται το προσωπικό φύλαξης. Όμως ο τουρισμός μας, κύρια πηγή εσόδων του τόπου, βασίζεται μέχρι στιγμής στην επίδειξη, και δυστυχώς όχι ανάδειξη, των αρχαιοτήτων.

Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012
«Τι χωρίζει την Ελλάδα από την Ευρώπη»
από ange_rovatsou Ανθρωπολόγος - Ιστορικός

Ο λόγος, λοιπόν, είναι περί διαφορετικότητας, ή ετερότητας, αλλά ο Pieper δεν θα αφήσει να τον νυστάξουν ανθρωπολόγοι με τις θεωρίες τους.

Δευτέρα, 21 Μαΐου, 2012
Εξετάζοντας τη σχέση της ελληνικής αρχαιότητας με το σύγχρονο ελληνικό κράτος
από ptsinari

Υπό τον υπέρτιτλο «Ιστορία του πολιτισμού», το γερμανικό Spiegel δημοσίευσε δύο μέρες πριν άποψη για το εάν και κατά πόσο η σημερινή Ελλάδα έχει σχέση με το αρχαιοελληνικό παρελθόν της

Τετάρτη, 16 Μαΐου, 2012
Ελληνικές αρχαιότητες στον γερμανικό Τύπο

Στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του γερμανικού Der Spiegel, που κυκλοφόρησε με τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη», χρησιμοποιήθηκε φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο όχι του Ιερού Λόφου, αλλά των Δελφών…

Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2012
Με αφορμή τη δημοπράτηση και πώληση του διάσημου πίνακα του Έ. Μουνκ
από ptsinari

Το αστρονομικό ποσό πώλησης της «Κραυγής» του Έντβαρτ Μουνκ ίσως θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τι απεικονίζει ο πίνακας και τι ήθελε να εκφράσει ο δημιουργός του.

Τετάρτη, 25 Απριλίου, 2012
Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους;

Στον κόμβο «Οδυσσεύς» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μπορεί να βρει κανείς πλήρη κατάλογο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

Διαβάζοντας την άποψη για τα σουβενίρ, σκέφθηκα ότι ίσως δεν είναι μάταιο να προτείνω κάτι που σκέφτομαι εδώ και καιρό σε σχέση με την επισκεψιμότητα αλλά και την προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στη χώρα μας.

Τετάρτη, 11 Απριλίου, 2012
Καιρός είναι να ξαναδούμε τι προσφέρουμε στον μέσο τουρίστα της χώρας μας.

Είναι φυσικό όταν κάποιος επισκέπτεται ένα μέρος να θέλει να αγοράσει ένα «σουβενίρ», γιατί το αναμνηστικό αντικείμενο σού θυμίζει τον τόπο και τη διάθεση που είχες όταν τον επισκέφθηκες.

12345