Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου Πιερίας

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου Πιερίας

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η ένωση Ναυτικών Λιτοχώρου (έτος ίδρυσης 1908) που σε περιόδους ακμής έφθασε να απασχολεί και το 60% του άρρενος πληθυσμού από τη δεκαετία του 1970 όμως η εμπορική ναυτιλία άρχισε να μεταλλάσσεται. Από οικογενειακή ή συντεχνιακή επιχείρηση, γίνεται απρόσωπη – ανώνυμη, έτσι με τη συμπαράσταση του Δήμου Λιτοχώρου ή ένωση ναυτικών Λιτοχώρου ανέλαβε την πρωτοβουλία και ίδρυσε το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Σκοπός του Ναυτικού Μουσείου  ήταν και είναι: να συγκεντρώσει, να συντηρήσει, να διαφυλάξει και να διασώσει ότι αποτελεί Κειμήλιο της ναυτιλίας μας. Ότι απέμεινε καταχωνιασμένο στις κασέλες και τα σεντούκια ή ότι βρίσκεται ακόμη κρεμασμένο στους τοίχους των ανωγείων των ναυτικών σπιτιών στο Λιτόχωρο, στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού. Ακόμη σκοπός του είναι να καταγράψει ολόκληρη την άυλη Ναυτική πολιτιστική κληρονομιά (ήθη – έθιμα – τρόπο ζωής – τραγούδια) και ότι άλλο καλό έφεραν οι ναυτικοί μας από τα μακρινά τους ταξίδια και μπόλιασαν την τοπική κουλτούρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική – μορφωτική και κυρίως την πολιτιστική ανέλιξη, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το μείγμα της διαφορετικότητας στην περιοχή.

Στα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και όλη τη γκάμα της ξυλόναυπηγικής ιστορίας της Ελλάδος από την Μινωική εποχή, μέχρι τον 20ο αιώνα με αυθεντικά ομοιώματα από τους μοντελιστές Μάρα Δημήτρη και Παρλίτση Αστέριο καθώς και έργα του πρακτικού καραβομαραγκού Νίκου Λαγόντσου με πάνω από 60 χρόνια πείρα στα Ελληνικά καρνάγια.

Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου (λόγω της ιδιομορφίας του) σαν Μουσείο κυρίως Εμπορικής Ναυτιλίας, παρέχει στους επισκέπτες του δωρεάν ξενάγηση από Βετεράνους Ναυτικούς (καπεταναίους – ασυρματιστές – μηχανικούς Ε.Ν.) όλοι τους απόμαχοι του κύματος με 20 – 30 χρόνια υπηρεσία στη θάλασσα.

 

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου Πιερίας

Αγίου Νικολάου 15, Λιτόχωρο,

60200 Πιερία

2352081402, 2352082711

http://nmlitohorou.gr/   |   nmlitohorou@yahoo.gr