Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ενότητα 16, Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ενότητα 16: Προϊστορικός Αρχαιολογικός Χώρος. Ένα κομμάτι από την ιστορία της Θήβας.

Στον χώρο του Μουσείου, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το βόρειο άκρο της αρχαίας ακρόπολης Καδμείας, διασώθηκε ένα τεκμήριο της πανάρχαιας ιστορίας της  Θήβας.
Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περ. 2500 π.Χ.) χτίστηκε ένα ξεχωριστό για την εποχή οικοδόμημα, επίμηκες και με αψιδωτή τη δυτική στενή πλευρά.

Περιβαλλόταν από ψηλό και στιβαρό περίβολο, χτισμένο με ωμοπλίνθους επάνω σε λίθινο θεμέλιο, ενώ με την ίδια τεχνική είχε κατασκευαστεί και το ίδιο το οικοδόμημα. Το κτήριο στεγαζόταν με σκεπή από ξύλινα δοκάρια και δόρωση (καλαμωτή) καλυμμένη με Στρώματα πηλού.  Εσωτερικά διέθετε τρία συνεχόμενα δωμάτια, τα οποία συμπληρώνονταν από έναν ημιυπαίθριο χώρο για τις εξωτερικές εργασίες. Διέθετε επίσης εστίες και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, όπου στερεώνονταν μεγάλα πιθάρια με δημητριακά και όσπρια.  Φαίνεται ότι στο κτήριο αυτό διέμενε μια αρκετά εύπορη οικογένεια, από τις σημαντικότερες ίσως του οικισμού.

Γύρω στο 2300/2200 π.Χ. το κτήριο καταστράφηκε και πάνω στις σωρούς των χωμάτων και των διαλυμένων ωμοπλίνθων ενταφιάστηκαν ομαδικά τουλάχιστον δώδεκα άτομα, ενήλικες και παιδιά, μαζί με χαρακτηριστικά αγγεία της εποχής. Ακολούθως, όλη η περιοχή μέσα και γύρω από το μνημειώδες κτήριο σφραγίστηκε με έναν μεγάλο τύμβο από στρώσεις ωμοπλίνθων.