Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Παιχνίδι της Χήνας, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το επιτραπέζιο Παιχνίδι της Χήνας. Γαλλική φιλελληνική έκδοση, 19ος αι. (αρ. 11915).

Παιχνίδια της Χήνας κυκλοφόρησαν τον 19ο αι. στην Ευρώπη και κατασκευάστηκαν στη Γαλλία, φυλάσσονται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κυρίως τεκμήρια του φιλελληνισμού των Ευρωπαίων εκείνης της περιόδου.

Το ίδιο και μια παραλλαγή Παιχνιδιού της Χήνας πιθανολογούμε ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αρχές του 19ου αι. και τιτλοφορείται Μεγάλο Παιχνίδι της Αρχαίας Ιστορίας της Ελλάδος (Grand Jeu de’l Histoire Ancienne de la Grece).

Ο φιλελληνικός προσανατολισμός των σχεδιαστών αλλα και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τη χώρας μας εκείνη την εποχή υπογραμμίζεται απο τον τίτλο του παιχνιδιού αλλά και τις παραστάσεις που απεικονίζουν θέματα απο την αρχαία Ελλάδα και την Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Η Συλλογή των Χαρακτικών αποτελείται απο δημιουργίες ακαδημαϊκών ζωγράφων οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν με την τεχνική της χαλκογραφίας, της λιθογραφίας και σπανιότερα της ξυλογραφίας και της τσιγκογραφίας.

Περιλαμβάνει περί τα 9.000 έργα της ευρωπαϊκής και ελληνικής χαρακτικής τέχνης από το 16ο έως τον 20ο αιώνα. Είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη Βιβλιοθήκη.

Χωρίζεται σε χάρτινες εικόνες, χάρτες και πορτολάνους, τοπογραφίες – ηθογραφίες, ιστορικές συνθέσεις και τέλος προσωπογραφίες.

Θεματικά επικεντρώνεται στον ελληνικό χώρο και αποτελεί μια σημαντική μονάδα ιστορικών και εικαστικών πληροφοριών κυρίως από την περίοδο της Λατινοκρατίας και Τουρκοκρατίας έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Τα παλαιότερα εισαχθέντα χαρακτικά είναι χαλκογραφημένο μονόφυλλο με την εικόνα του Μ. Αλέξανδρου, η Χάρτα της Ελλάδος του Franz Muller που τυπώθηκε στη Βιέννη το 1797.