Σπαθάρειο Μουσείο

Το Κολλητήρι του Μίμαρου, Σπαθάρειο Μουσείο

Φιγούρα 26 εκ., To Κολλητήρι του Μίμαρου.

Κατασκευάστηκε από τον Σωτήρη Σπαθάρη μεταξύ του έτους 1948 – 1950 τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πεπιεσμένο χαρτί.
Είναι δωρεά του Ευγένιου Σπαθάρη στο Σπαθάρειο Μουσείο – Θέατρο Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου κατά το έτος 1995.

To Κολλητήρι είναι το μεγάλο παιδί του Καραγκιόζη. ‘Έξυπνος και εφευρετικός μοιάζει πολύ με τον πατέρα του έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της μορφής του πατέρα του. Φοράει κοντοβράκι και είναι ξυπόλητος. Υπάρχουν σκαλίσματα για να δείξουν το μάτι, το φρύδι, τ’ αυτί, τα σκισίματα των ρούχων και το δεξί χέρι.
Οι αρθρώσεις της φιγούρας είναι:
3: δεξί και αριστερό γόνατο, σώμα.

Ο Δημήτρης Σαρδούνης, που πλέον βαφτίζεται από το κοινό του Μίμαρος, μακραίνει το ένα από τα χέρια του καραγκιόζη και του βάζει καμπούρα. Κατασκευάζει τις φιγούρες του από χαρτόνι, σχεδιάζει και καθιερώνει την γνωστή σε όλους μας σκηνογραφία με την καλύβα του Καραγκιόζη και το σεράι του Βεζίρη σύμβολο της φτώχειας από την μια και του πλούτου από την άλλη. Διανθίζει τα έργα του με μια σπάνια μουσική διάλεκτο. Μεγαλώνει την σκηνή από 2 σε 4 μέτρα και πολλές φορές την διανθίζει με επιπλέον σκηνικά εμπνευσμένα από την φύση. Επίσης κατασκευάζει τους χαρακτήρες του ”σιορ Διονύσου”, του ”Μπαρμπαγιώργη”, του ” Μορφονιού” και διαφοροποίησε τον Δερβέναγα, που θύμιζε έντονα τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στον πιο ανθρώπινο Βελή Γκέκα, που μοιάζει με τυφλό όργανο της εξουσίας.
Τέλος ο Μίμαρος θεωρείται ο καλλιτέχνης που εξέλιξε την θεματολογία του θεάτρου σκιών εντάσσοντας του θέματα από την αρχαία Ελλάδα, την επανάσταση του 1821 καθώς και την κοινωνική ζωή της εποχής.