Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στεγάζεται στο φρούριο «ΦΙΡΚΑ», που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων. Το κατασκεύασαν οι Ενετοί (1204- 1669) για να εγκαταστήσουν την τοπική Φρουρά και παράλληλα για να το χρησιμοποιήσουν σαν φυλακή μελλοθανάτων.

Αργότερα, οι Τούρκοι (1669- 1898), το χρησιμοποίησαν για τον ίδιο σκοπό και εγκατέστησαν τη Διοίκηση της Μεραρχίας. Από τότε παρέμεινε η ονομασία «ΦΙΡΚΑ» που στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει «ΜΕΡΑΡΧΙΑ».

Εδώ τη 1η Δεκεμβρίου 1913, υψώθηκε η Ελληνική Σημαία επισφραγίζοντας τη διαχρονική επιθυμία των Κρητών για την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα μας.

Στην είσοδο του Φρουρίου αυτού βρίσκεται το Μουσείο μας που ιδρύθηκε το 1973 για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις Ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης μας, που υπήρξαν πηγή εθνικής επιβίωσης, προόδου και μεγαλείου της Χώρας μας . Προικοδοτήθηκε από το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό και λειτουργεί μέχρι και σήμερα με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου Χανίων και του Ναυστάθμου Κρήτης.

Παράλληλα, στους χώρους του φιλοξενείται προσωρινά και η πληρέστερη συλλογή κειμηλίων από τη Μάχη της Κρήτης μέχρις ότου ολοκληρωθεί το Μνημειακό Συγκρότημα στο Γαλατά Χανίων.

Η άριστη κατάσταση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, είναι αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας όλων αυτών που διαχρονικά εργάστηκαν – και εργάζονται ώστε το μουσείο μας να είναι ένα ζωντανό κύτταρο και κατά γενική ομολογία « Το κόσμημα της Πόλης μας» και θεωρείται εφάμιλλο των καλύτερων Ναυτικών Μουσείων της Ευρώπης.

Σαν συνεχιστές του δύσκολου αυτού έργου και εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, έχοντας συμπαραστάτες τους φίλους του Μουσείου και την κοινωνία των Χανίων.

Ακτή Κουντουριώτη 73136 Χανιά
Τηλ.: 28210 91875
Fax.: 28210 74484
e-mail: mar-mus@otenet.gr