Μουσείο της Ακρόπολης

Κόρη με το κυδώνι (αρ.680), Μουσείο της Ακρόπολης

Η Κόρη με το κυδώνι με ύψος 1,155 εκ. είναι σημαντικό δείγμα κοροπλαστικής με απελευθερωμένη κίνηση, καθώς τα χέρια του αγάλματος δεν είναι κολλημένα στα πλευρά, όπως στην πρώιμη γλυπτική. Βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου στην Ακρόπολη των Αθηνών κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.
Το σώμα της κόρης διατηρείται ολόκληρο μέχρι τα γόνατα. Λείπουν επίσης τα δάχτυλα του αριστερού χεριού, με το οποίο κρατούσε το ιμάτιο. Αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα, κεφαλή και θώρακα, αριστερό χέρι και βραχιόλι, δεξί χέρι κάτω από τον αγκώνα.
Φέρει μερικές φθορές στο στεφάνι που φοράει, τη μύτη, το λαιμό, το δεξί χέρι και σε μερικές άκρες του ιματίου. Το δεξί χέρι είναι αμαυρωμένο από κάποια φωτιά. Η πλάτη είναι διαρρηγμένη και αποσπασμένη. Κρατάει στο δεξί χέρι καρπό. Φοράει κοινό χιτώνα ιωνικού ρυθμού και ιμάτιο.
Η καλλιτεχνική απόδοση της ενδυμασίας που διακοσμείται από μαίανδρο και μικρούς σταυρούς από αιγυπτιακό κύανο, τοποθετεί χρονικά την κόρη στο 530 – 520 π.Χ. Είναι από νησιώτικο μάρμαρο (Πάρου ?).

Πηγή : G.M.A. RICHTER – KORAI ARCHAIC GREEK MAIDENS – LONDON 1968