Community
Απόψεις
από User
  
Φαντάροι στα μουσεία;
Πώς να φυλάξουμε τους αρχαιολογικούς μας χώρους την εποχή των «ισχνών αγελάδων».
Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2012

Τα μουσεία κλείνουν ελλείψει φυλάκων. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώνεται το προσωπικό φύλαξης. Όμως ο τουρισμός μας, κύρια πηγή εσόδων του τόπου, βασίζεται μέχρι στιγμής στην επίδειξη, και δυστυχώς όχι ανάδειξη, των αρχαιοτήτων.

Σήμερα που η στρατιωτική θητεία έχει, εν πολλοίς, χάσει τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα –oι φαντάροι ταλαιπωρούνται συχνά μην έχοντας τίποτα να κάνουν– ίσως θα ήταν καλό, όσοι από εκείνους έχουν κάποια παραπάνω μόρφωση, ή έφεση στη μάθηση, να αναλαμβάνουν, για ορισμένες ημέρες και ώρες, τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αφενός η στρατιωτική τους θητεία θα αποκτήσει μορφωτικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον, ειδικά εάν έχει προηγηθεί σχετική εκπαίδευση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας (π.χ. μελέτη χώρων και οδηγών περιήγησης). Αφετέρου, τα μουσεία και οι χώροι θα είναι επισκέψιμοι. Έτσι, θα αποφέρουν κάποιο κέρδος στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι επισκέπτες που φτάνουν σε κάποιο μουσείο ή χώρο δεν θα φεύγουν απογοητευμένοι.

Μπορεί η σκέψη αυτή να φανεί αφελής, αλλά ας σκεφτεί ο καθένας μας τρόπους για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο, τη μοιρολατρία και την γκρίνια.