Community
Απόψεις
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης
  Free Member
Νέες επεμβάσεις στο Άργος
Στο κτίριο του ιστορικού κυρίως δημαρχείου
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2017
1 / 3

Στα τεύχη 30 και 31 της «Αρχαιολογίας» του 1989 ξεκίνησα τη δημοσίευση μιας σειράς μελετών υπό τον γενικό τίτλο «Συμβολές στην ιστορία της κτιριοδομίας της Καποδιστριακής εποχής». Πρώτη στη σειρά, και στα δύο τεύχη, ήταν η ιστορία της κατασκευής και εξέλιξης του κτιρίου που κατασκευάσθηκε στο Άργος εξαρχής (1830) για να στεγάσει το πρώτο ανώτατο δικαστήριο του ελληνικού κράτους, το «Ανέκκλητον Δικαστήριο», το οποίο από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα περιήλθε στον Δήμο Άργους και μετατράπηκε σε Δημαρχείο του. Αυτό κράτησε μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, οπότε, με απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, όλες οι κύριες υπηρεσίες του Δήμου, με την αίθουσα και του δημοτικού συμβουλίου και τα γραφεία δημάρχου και αντιδημάρχων, μετακόμισαν σε μισθωμένο οίκημα. Πρόταση για ανακατασκευή της μεγάλης βόρειας πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια, προς χρήση δημοτικών υπηρεσιών (οι Στρατώνες ανήκουν στον Δήμο), συνάντησε την πλήρη αδιαφορία.

Το 1888-1889, μαζί με την ανέγερση της δημοτικής νεοκλασικής αγοράς (βλ. σχετικά άρθρα στην «Α»), έγινε μετασκευή του κτιρίου του Δημαρχείου, σε σχέδια του ίδιου αρχιτέκτονα, του Πάνου Καραθανασόπουλου, και τελικά, σχεδόν σε επαφή με αυτό, προς βορρά, κατασκευάσθηκε νέο, βοηθητικό κτίριο του κυρίως δημαρχείου. Στην ηλεκτρονική «Αρχαιολογία» της 22-12-2016 αναρτήθηκε άρθρο μου με θέμα την κοπή του ιστορικού κυπαρισσιού του Καλλέργη, στο κέντρο του Άργους, που παρά τις καθολικές διαμαρτυρίες, κόπηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου στις 3 Ιανουαρίου 2017 (σχετικό άρθρο μου δημοσιεύθηκε στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «Αργολικά» στις 6 Ιανουαρίου – www.argolika.gr). Στο άρθρο μου της 22ας Δεκεμβρίου έκανα λόγο για το ξήλωμα όλης της περίτεχνης σοβαντισμένης επιφάνειας του βοηθητικού κτιρίου του 1888-1889 και δημοσιεύθηκαν δύο σχετικές φωτογραφίες.

Η «αναγεννητική» εργασία του Δήμου Άργους σήμερα παρέλαβε και το κτίριο του ιστορικού κυρίως δημαρχείου. Αρχή γίνεται από τη νότια πλευρά, που μέχρι σήμερα είναι η μόνη που διέσωζε τα μοτίβα του Καραθανασόπουλου, τα οποία «ξυρίστηκαν» ολοσχερώς. Φωτογραφίες τους μπορεί να δει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης στις σελίδες 66 και 67, του τεύχους 31 της «Αρχαιολογίας» (έντυπης και ηλεκτρονικής). Εδώ δημοσιεύουμε φωτογραφία από την παρούσα φάση των «εργασιών».

Το δημαρχείο και τα όμορα κτίρια έχουν κηρυχθεί διατηρητέα τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Του Υπουργείου Πολιτισμού θεωρώ ότι συναρμόδιες είναι τόσο η καθ’ ύλη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (δεδομένου ότι το αρχικό κτίριο του δημαρχείου είναι του 1830), όσο και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Πατρών (για τη διαμόρφωση Καραθανασόπουλου, του 1888-1889). Ο Προϊστάμενος της δεύτερης, αρχιτέκτων κ. Γεώργιος Παπανδρέου, είναι αυτός που υπέγραψε το «έχει καλώς» για την κοπή του κυπαρισσιού, την επομένη της παραλαβής του σχετικού αιτήματος του Δήμου.

Θα ενδιαφερθεί κάποια υπηρεσία για τη συνεχιζόμενη κακοποίηση χαρακτηρισμένων – κηρυγμένων μνημείων του Άργους; Διότι είναι βέβαιο ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν και σε άλλα κτίρια.

Επίσης δημοσιεύουμε εδώ φωτογραφία του συνόλου των Στρατώνων Καποδίστρια, η δεξιά πτέρυγα των οποίων έχει διαμορφωθεί εδώ και πέντε χρόνια σε (μη λειτουργούν μέχρι σήμερα) Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας. Όλος ο αύλειος χώρος των Στρατώνων έχει μετατραπεί, όπως έγραψα ήδη, σε αποθετήριο αλλότριων αντικειμένων. Μέχρι σήμερα ούτε αυτό ενοχλεί καμία αρμόδια υπηρεσία, κανενός από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Τέλος σημειώνουμε ότι η κοπή του κυπαρισσιού εντάσσεται στα «σχέδια» ανάπλασης του κέντρου του Άργους (σύμφωνα με αυτά κόπηκε το κεντρικό άλσος της πόλης και το 1/3 δεύτερου άλσους κοντά στο κέντρο). Η «ανάπλαση» χρηματοδοτείται από κονδύλια του ΕΣΠΑ (βλέπε σχετικό άρθρο μας στη «Αρχαιολογία» της 20.12.2015 και για τη συνέχισή της εγκρίθηκε πρόσφατα κονδύλι 800.000 ευρώ).

Αθήνα, 27-1-2017

Βασίλης Κ. Δωροβίνης

[Εικ. 1. Από τις εργασίες στο εξωτερικό του παλιού Δημαρχείου του Άργους. Εικ. 2-3. Το προαύλιο των Στρατώνων Καποδίστρια.]

Σχετικές απόψεις
Η μερική αποκατάσταση του Κάστρου του Άργους
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Το νέο βυζαντινό μουσείο Αργολίδας
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Νέος βανδαλισμός στο Άργος
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Οι νεοβάνδαλοι στο Άργος
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Νέος βανδαλισμός στο Άργος
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Οι νεοβάνδαλοι στο Άργος
από Βασίλης Κ. Δωροβίνης