Community
  Exclusive Member
Η νέα ατζέντα για τον πολιτισμό
Πού θα δοθεί έμφαση και για ποιους λόγους;
Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 2012

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του δήλωσε: «H Εθνική μας Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν την κιβωτό του ελληνισμού. Αποτελούν την ισχυρή και διαχρονική μας ταυτότητα. Στην παιδεία και στον πολιτισμό βασίζεται η Ελλάδα για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον». Και συνέχισε: «Το ενιαίο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν αποτελεί υποβάθμιση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Αντιθέτως, αποβλέπει στην αξιοποίηση των συνεργιών. Επενδύουμε στον Πολιτισμό, που τον θεωρούμε τη δυναμική μας ταυτότητα στη δημιουργική μας πορεία προς το μέλλον».  Επίσης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τον Πολιτισμό με στοχευμένες πολιτικές σε κάθε επιμέρους τομέα, καθώς και στην Πολιτιστική Διπλωματία υπογραμμίζοντας: «Ο πολιτισμός μας είναι μοναδικό εργαλείο για την αναγέννηση ενός σύγχρονου φιλελληνικού ρεύματος, που το έχει ανάγκη η Ελλάδα του Παρόντος, αλλά κυρίως του Μέλλοντος».
Στην ίδια τελετή, ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κος Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε: «Οι δυσκολίες κάτω από τις οποίες αντικειμενικά καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό θεωρώ ότι μας περιορίζουν και τα αισθήματα και τα συναισθήματα αυξάνοντας όμως την ευθύνη. Όταν κάποιος υπηρετεί ως πολιτικός, ως αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού, που έδωσε κληρονομιά πανανθρώπινη στο διάβα της ιστορίας του, έχει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη μόνη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ελπίδα ανάκτησης του χαμένου μας κέντρου – όπως θα έλεγε ο Ζήσιμος Λορεντζάτος. Αυτό λοιπόν, το χαμένο κέντρο που πολλοί σήμερα προσπαθούν να μας το στερήσουν θα προσπαθήσουμε μαζί με τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που η καταχνιά που ζούμε τις κάνει ακόμη πιο δύσκολες να ανακτήσουμε».

Ωραία λόγια, μεγαλόπνοα.

Λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στον realfm 97,8 o Κ. Τζαβάρας μιλώντας για τις προτεραιότητές του στον τομέα του Πολιτισμού τόνισε πως στόχος του είναι να προάγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που δεν χρειάζεται πόρους και χρήματα και η οποία θα στηριχθεί σε ένα δίκτυο εθελοντών από τον πνευματικό χώρο της Ελλάδας.

Μάλλον ο Αναπληρωτής Υπουργός προσγειώθηκε απότομα στην ελληνική πραγματικότητα και συνειδητοποίησε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν».

Μιλάμε όμως για τον ελληνικό πολιτισμό (τον υλικό, όχι τον άυλο), που έχω βαρεθεί να ακούω, όσο φαντάζομαι έχουν βαρεθεί και οι διάφοροι «υπεύθυνοι» να το λένε, ότι είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας.

Έχουμε την τύχη (μάλλον ατυχία στις μέρες μας) να ζούμε σε μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με πολλές «πέτρες», που πήραν τη μορφή υπέροχων αγαλμάτων, με μεγάλη ποικιλία μαρμάρων, που πήραν τη μορφή ανυπέρβλητης ομορφιάς ναών. Σε μια χώρα που τα μνημεία του παρελθόντος της έρχονται να τα θαυμάσουν άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Γης. Δεν έχουμε να παρουσιάσουμε και κάτι άλλο, τόσο σημαντικό ή τόσο ευρέως αποδεκτό από την Ανθρωπότητα.

Και όλα αυτά, εξακολουθούμε να τα αντιμετωπίζουμε σαν τον φτωχό συγγενή. Δίνουμε ό,τι περισσέψει, σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ζήτημα χρόνου όμως αυτό να στραφεί εναντίον μας, με τρόπους και σε έκταση που ακόμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως. Προς το παρόν, μνημεία καταρρέουν, αρχαιολογικοί χώροι, γνωστοί και μη, λεηλατούνται, το προσωπικό συρρικνώνεται, και η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα και ετοιμάζεται να «προαγάγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά» γιατί γι’ αυτό δεν απαιτούνται χρήματα! Εξαιρετικό επιχείρημα!

Κι εμείς τι κάνουμε; Ως πολίτες; Διαδηλώνουμε για τα πάντα (απολύτως σεβαστό), αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε και για τον πολιτισμό μας; Να θυμηθούμε εκ νέου τη σημασία του (όσοι την έχουμε ξεχάσει) και να απαιτήσουμε όσα είναι απαραίτητα για τη διαιώνισή του;

Ναι υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, αλλά μήπως πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα μας και τον αγώνα για τον πολιτισμό μας;