Community
  Exclusive Member
Επίσκεψη στα τυφλά
Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους;
Τετάρτη, 25 Απριλίου, 2012

Στον κόμβο «Οδυσσεύς» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μπορεί να βρει κανείς πλήρη κατάλογο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Το κάθε «λήμμα» περιέχει γενικά ιστορικά στοιχεία, περιγραφή του χώρου, λίγες ενδεικτικές φωτογραφίες και κάποιες σχετικές πληροφορίες (διοικητικές, για τα εισιτήρια, την πρόσβαση κ.λπ.).  Όποιος θελήσει, λοιπόν, να επισκεφθεί το συγκεκριμένο χώρο, μπορεί να κατατοπιστεί από πριν για το τι θα δει.

Όλα καλά μέχρι εδώ; Μια χαρά!

Πόσο δύσκολο είναι όμως να περιληφθούν κάποιες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του χώρου; Όπως, το πιο ουσιαστικό: είναι ανοιχτός ή κλειστός για τους επισκέπτες; Είναι όλα τα τμήματά του επισκέψιμα;

Γιατί πρέπει κάποιος που κάνει τόσο δρόμο, έχοντας συγκεκριμένες προσδοκίες, να καταλήγει πολλές φορές αντιμέτωπος με μια «κλειστή πόρτα»; «Στο χώρο γίνονται εργασίες συντήρησης και δεν μπορείτε να τον επισκεφθείτε»!

Σαφώς και πρέπει να γίνονται εργασίες συντήρησης (ή όποιες άλλες), σαφώς και δεν θα κρίνουμε εμείς το πόσο διαρκούν αυτές (βλ. Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αιγές κ.λπ.). Είναι όμως υπερβολή να ζητάμε να υπάρχει σχετική ενημέρωση προς τους επισκέπτες από το Υπουργείο; Μια απλή λίστα: Επισκέψιμα – Μη επισκέψιμα.

Όσον αφορά δε τα εισιτήρια, γιατί κάποιος να εξακολουθεί, για παράδειγμα, να πληρώνει ενιαίο εισιτήριο για δύο χώρους, όταν ο ένας από αυτούς είναι κλειστός;

Πριν αφοσιωθούμε σε μεγαλόπνοα σχέδια, ίσως είναι σκόπιμο να αρχίσουμε από τα βασικά.