Community
Δείτε το προφίλ μου
O υφαντής που τάφηκε σαν βασιλιάς
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2012 12:07
1 / 2

Ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών όταν πέθανε. Τρεφόταν φτωχά και έπασχε από ελονοσία. Στη σύντομη ζωή του εργάστηκε σαν υφαντής για κάποιο ταφικό θρησκευτικό καθίδρυμα. 3.200 χρόνια μετά το θάνατό του, το σώμα του, που δεν είχε μουμιοποιηθεί, βρέθηκε σε μια περίτεχνη σαρκοφάγο, με παραστάσεις θεοτήτων και πολύχρωμα σχέδια.

Ο λόγος για τον Νακχτ, ένα αγόρι που έζησε στην Αίγυπτο και προβληματίζει τους ειδικούς. Πώς ένα τόσο φτωχό παιδί τάφηκε τόσο περίτεχνα; Η ταφή εξετάστηκε και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Τορόντο του Καναδά. Σύμφωνα λοιπόν με την ερευνήτρια  Gayle Gibson η σαρκοφάγος δεν ήταν σε δεύτερη χρήση, όπως θα περίμενε αρχικά κανείς. Είναι μάλιστα πολύ “προσωπική” καθώς διαθέτει άφθονες απεικονίσεις του Νακχτ μαζί με θεότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο κάτω μέρος της σαρκοφάγου, η φιγούρα της Ίσιδας που εμφανίζεται συνήθως εκεί έχει αντικατασταθεί με εκείνη της Νηίθ, θεάς που θεωρούνταν προστάτιδα των υφαντών.

Στη λύση του αινίγματος του Νακχτ ίσως βοηθάει ένα σχόλιο της ερευνήτριας Kathleen Cooney (UCLA), η οποία παρατήρησε ότι όλο το όνομα του νεκρού, όπως αναφέρεται στη σαρκοφάγο ήταν Ουεσερκαουρέ Νακχτ – το οποίο σημαίνει “ο Ουεσερκαουρέ είναι δυνατός”. Το Ουεσερκαουρέ είναι όμως η προσωνυμία του φαραώ Σετνάκχτ, πρώτου φαραώ της 20ης δυναστείας, που φέρεται να έβαλε τάξη στο χάος που επικράτησε τα τελευταία χρόνια δράσης της 19ης δυναστείας. Πρότεινε λοιπόν ότι μπορεί να υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα στο μικρό υφαντή και στον φαραώ. Τί όμως;  Ήταν ο νεκρός κάποιος βασιλικός απόγονος; Το επάγγελμα και η κακή ζωή του δεν συστήνουν κάτι τέτοιο. Ούτε έχουμε πληροφορίες για την οικογένειά του και τι στάση κράτησε κατά την εποχή της ανόδου του Σετνάκχτ.

Το γιατί τάφηκε ο μικρός Νακχτ στην περίτεχνη σαρκοφάγο του θα συνεχίσει να αποτελεί μυστήριο. Ένα μυστήριο που ελπίζουμε ότι οι μελλοντικοί αιγυπτιολόγοι θα μπορέσουν κάποτε να λύσουν, αν αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο ζωής των “ταπεινών” της Αιγύπτου.

 

Κείμενο από History of Ancient World (29/03/2011)

 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)