Community
Δείτε το προφίλ μου
Χώροι πολιτισμού με ωράρια υπουργείων
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2012 13:51

Καλοκαίρι στην πόλη; Ίσως κάποιος πρέπει να το ξανασκεφτεί. Γιατί αν περιμένουμε να οργανώσουμε τις ημέρες μας ελεύθερα και δημιουργικά, μάλλον ξεγελιόμαστε. Ειδικα όσοι από εμάς εργαζόμαστε τα πρωινά και περιμένουμε το απόγευμα – όταν η ζέστη υποχωρεί και έχουμε ελεύθερο χρόνο – για να επισκεφτούμε μουσεία και χώρους (ό,τι δεν επισκεφτήκαμε με τα κρύα, τις βροχές και το άγχος  του χειμώνα), λίγες ελπίδες έχουμε να το κατορθώσουμε. Και αυτό γιατί τα ωράρια των χώρων πολιτισμού είναι άκρως απαγορευτικά για όποιον τυχαίνει να εργάζεται. Χαρακτηριστικό το άρθρο σε μπλογκ για τα δημόσια μουσεία:

“Μπορεί να βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο και ο κλάδος να έχει υποστεί σημαντική καθίζηση, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την πολιτεία αφού με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες προβλέπει τη λειτουργία μερικών από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους μέχρι το πολύ τις 5 το απόγευμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, όπου ο χώρος κλείνει στις 5 μ.μ και μάλιστα τις Δευτέρες παραμένει κλειστός,
Ανάλογα παραδείγματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, το μουσείο της Κνωσσού κλείνει επίσης την ίδια ώρα. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας καθώς και το μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το οποίο επίσης κατεβάζει ρολά τις Δευτέρες.
Ευτυχώς που το μουσείο της Ακρόπολης, όταν δεν είναι κλειστό για λόγους διαμαρτυρίας, λειτουργεί όλες τις μέρες…”

Και τα ιδιωτικά μουσεία όμως δεν πάνε πίσω. Μια περιήγηση στα sites των Μουσείων Γουλανδρή και Μπενάκη αρκεί για να δει κανείς ότι μόνο Πέμπτες είναι ανοικτά όλη την ημέρα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες κλείνουν νωρίς το απόγευμα. Και αν το Δημόσιο έχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης, στα ιδιωτικά τί συμβαίνει; 

Είναι λοιπόν οι χώροι πολιτισμού προορισμένοι μόνο για άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές και τουρίστες; Αν ναι, κρίμα…

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Μέσα στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC)
από Zeta Xekalaki
Ένα μουσείο-κιβωτός που αναδεικνύει την ψυχή της Αιγύπτου μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης, το υπόγειο "μαυσωλείο" για τις βασιλικές μούμιες και τους κήπους του που έχουν ήδη αγαπηθεί από τους σημερινούς Αιγύπτιους.
120 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοικτοί για την πανσέληνο
από User
Μια μοναδική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό την Παρασκευή 31 Αυγούστου, σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους όλης της Ελλάδας.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)