Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Χαλκός, χαλκάς και γανωτής
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2015 13:37

Χαλκάς σημαίνει κρίκος και συνεκδοχικά χειροπέδες, δαχτυλίδι και ειδικότερα βέρα. Η ονομασία προέρχεται από το αρχικό υλικό κατασκευής του αντικειμένου: τον χαλκό.

Χαλκείον στα αρχαία ελληνικά σήμαινε λεβέτι. Δωδωναίον χαλκείον ήταν ο χάλκινος λέβητας που έδινε τους χρησμούς στο μαντείο της Δωδώνης.

Χαλκουργείο ήταν το εργαστήρι όπου δουλευόταν ο χαλκός, όπως σιδηρουργείο ήταν το εργαστήρι του σιδερά.

Μέχρι πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όλα τα σπίτια είχαν «χάλκινα», δηλαδή μαγειρικά σκεύη από χαλκό. Η χρήση πολλών όρων, παραγώγων του χαλκού, δείχνει την ευρεία χρήση του μετάλλου αυτού στην καθημερινή ζωή. Ας μην ξεχνάμε και «τα χάλκινα», δηλαδή τα νομίσματα ευτελούς αξίας από χαλκό.

Επειδή ο χαλκός οξειδώνεται και πρασινίζει, δηλητηριάζοντας την τροφή, τα χάλκινα τα επικάλυπταν με καλάι ή τα γάνωναν. Με άλλα λόγια τα επικάλυπταν με κασσίτερο (στην πραγματικότητα, το καλάι είναι μείγμα κασσίτερου και μολύβδου), δίνοντάς τους μια όψη γυαλιστερή με χρώμα ασημί. Συχνά, σκεύη όπως ταψιά ή κανάτια, τα γάνωναν μόνο στο εσωτερικό τους, δηλαδή μόνο στις επιφάνειες που έρχονταν σε επαφή με την τροφή ή το πόσιμο νερό.

Ο γανωτής ή καλαϊτζής, συνήθως γύφτος, πολλές φορές δούλευε στο ύπαιθρο, στις αυλές των σπιτιών, όπου άναβε φωτιά με κάρβουνα για να θερμάνει τα σκεύη που θα γάνωνε και να λιώνει το καλάι. Στις γειτονιές σημαντικό ήταν το πέρασμα του καλαϊτζή, χάρη στον οποίο ανανεώνονταν τα μαγειρικά σκεύη του νοικοκυριού.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)