Community
Δείτε το προφίλ μου
Πώς ορίζεται η Ακαδημαϊκή Κοινότητα;
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2012 11:32

Για ζωντανή αναμετάδοση της διάλεξης κάντε κλικ εδώ
Πρόσβαση μόνο για τα μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας

Η παραπάνω ειδοποίηση εμφανίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση για κάποια σημαντική αρχαιολογική διάλεξη. Πρόκειται για μια διάλεξη με θέμα ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται συστηματικά ή μη με τον πολιτισμό των ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς. Και θα μπορούσε, με βάση τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν, να είναι ανοικτή σε όλους. 

Εντούτοις, η πορόσβαση είναι “μόνο για τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας”. Πόσο μεγάλη είναι όμως αυτή η “κοινότητα”; . Και πώς ορίζεται; Γιατί αν είναι να την περιορίσουμε μόνο σε όσους έχουν κάποια συνάφεια με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια – όπου μέσω servers μπορεί να δίνεται δικτυακή πρόσβαση  –  ένα μεγάλο μέρος της μένει στην “απ έξω”. Τί γίνεται π.χ.με όλους εκείνους  τους αρχαιολόγους των ΕΠΚΑ, τους έκτακτους και συμβασιούχους, τους απόφοιτους Πανεπιστημίων που μπορεί να θέλουν ή να κάνουν ανεξάρτητη έρευνα; Τους επαγγελματίες αρχιτέκτονες που μπορεί να συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τα επιστημονικά τεκταινόμενα στο χώρο τους; Αυτοί δεν έχουν πρόσβαση. Δεν πρέπει να έχουν; 

Αν όλοι οι παραπάνω μπορούν να διαθέτουν με βάση το λειτούργημά τους, κάρτα ελευθέρας εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, πρέπει να έχουν πρόσβαση και εδώ. Και αυτό σε περίπτωση που η πρόσβαση δεν θα μπορούσε να είναι, για οικονομικούς λόγους και μόνο, εντελώς ελεύθερη για όλους. Όπως και να είναι, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν πρέπει να ορίζεται ως ένα κλειστό club  μελών. Πρέπει να είναι ανοικτή γιατί διαφορετικά η γνώση που παράγει δεν θα έχει άμεσους αποδέκτες. 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)