Community
   από ptsinari
Δείτε το προφίλ μου
Πώς αντιδρούν τα μουσεία στη δημοσίευση φωτογραφιών κλαπέντων αρχαιοτήτων;
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2012 12:16

 

Και όσο ετοιμάζεται η βάση δεδομένων WikiLoot, τα μουσεία δεν φαίνεται να αλλάζουν τη στάση τους στο θέμα. Με άλλα λόγια, η δημοσίευση φωτογραφιών που κατασχέθηκαν στην Ελβετία και στην Ελλάδα στο πλαίσιο ερευνών υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας σε πολλές περιπτώσεις δεν θορύβησε τους ιθύνοντες των πολιτιστικών ιδρυμάτων που έχουν στις συλλογές τους τα αντικείμενα των φωτογραφιών.

 

Ο DavidGillστην ιστοσελίδα του LootingMattersπαραθέτει παραδείγματα: «Η Νέα Γλυπτοθήκη Κάρλσμπεργκ αρνήθηκε να παραδώσει το υλικό που της ζητήθηκε από τις ιταλικές αρχές. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα έχει αθηναϊκό αγγείο που βρέθηκε στο φάκελο του Medici. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μαδρίτη δεν έχει ακόμη λύσει τη διαφωνία του με την Ιταλία».

 

Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο εντοπίζεται σε φωτογραφικό αρχείο σπείρας αρχαιοκαπήλων, προφανώς πρέπει να ερευνηθεί η προέλευσή του. Ωστόσο, τα περισσότερα μουσεία, όπως και οι οίκοι δημοπρασιών αρκούνται πολλές φορές σε δηλώσεις του ύφους εκείνης του οίκου Christies, όπου εκπρόσωπός του επιβεβαίωνε ότι «[ο οίκος] δεν πουλά έργα για τα οποία έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είναι κλεμμένα» (MaxBernheimer, Μάιος 2010). Παρ’ όλα αυτά, δημοπράτησε αντικείμενα, όπως ο μαρμάρινος κορμός νέου στη φωτογραφία, που παρουσίαζαν ανησυχητικά πολλές ομοιότητες με κάποια από το φάκελο Medici. Ανοιχτή πληγή λοιπόν φαίνεται να αποτελούν τα αντικείμενα που εμφανίζονται σε δημοπρασίες, αλλά ακόμη και εκείνα που εκτίθενται σε μουσεία και, την ίδια στιγμή, εντοπίζονται σε αρχεία υποθέσεων του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων.

 

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συμμόρφωση με τις διεθνείς συνθήκες. Και εκεί ορισμένοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας» καταλήγει ο DavidGill.  

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Museum Finder | Ανακαλύψτε τα μουσεία της Ελλάδας
από User
ονομάζομαι Νίκος Καββαδάς και λαμβάνω το θάρρος να σας γνωστοποιήσω μια εθελοντική προσπάθεια που έχω ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, την οποία αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα, θα παρακαλούσα να προβάλετε μέσα από την σελίδα σας, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους αναγνώστες που πιθανόν ενδιαφέρονται. Η προσπάθεια ονομάζεται Museum Finder και παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες. Παραμένω στην διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείτε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Νίκος Καββαδάς
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2015
από User
Οι επισκέπτες του Tripadvisor επέστρεψαν από τις διακοπές τους και με τις κριτικές τους επέλεξαν τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Αρχείο Blog
2024
2013 (1)
2012 (25)