Community
Δείτε το προφίλ μου
Πότε απογαλακτίζονταν οι Νεάντερταλ;
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2013 13:11

Τα μωρά Νεάντερταλ περνούσαν από το μητρικό γάλα στη στερεά τροφή περίπου στο ίδιο διάστημα με τα σημερινά μωρά! Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (με επικεφαλής τον δρα Manish Arora), η οποία βασίστηκε στα ποσοστά βαρίου και ασβεστίου που βρέθηκαν στα δόντια νεαρών Νεάντερταλ και τα συνέκρινε με δείγματα νεογιλών της εποχής μας.

Οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους υλικό από μια έρευνα με στόχο το ιστορικό θηλασμού στον σύγχρονο άνθρωπο βασισμένοι στη φυσική ανθρωπολογία, καθώς οι μέχρι σήμερα μελέτες -απλές καταγραφές συνεντεύξεων γυναικών που είχαν γίνει μητέρες- ενείχαν μεγάλη πιθανότητα λάθους.  Το πρόγραμμα παρακολουθούσε γυναίκες από την εποχή που ήταν 20 εβδομάδων έγκυες μέχρι και την εποχή που τα παιδιά τα οποία γεννιόνταν άλλαζαν δόντια. Στα πλαίσια του προγράμματος εκείνου είχε ζητηθεί από τις γυναίκες να δωρίσουν ένα νεογιλό των παιδιών τους. Ταυτόχρονα κατέγραφαν πότε τα παιδιά αυτά είχαν περάσει από το μητρικό γάλα στη στερεά τροφή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους νεογιλούς και τους συνέκριναν και με δείγματα που είχαν από πιθήκους του είδους «μακάκα»! Η εξέταση έδειξε ότι κατά την εποχή της μετάβασης στη στερεά τροφή, η αναλογία των στοιχείων βαρίου και ασβεστίου στα δόντια διαφοροποιούνταν, με δραματική αλλαγή κατά την περίοδο πλήρους απογαλακτισμού. Κατά μέσο όρο επίσης η έρευνα καθόρισε την περίοδο πλήρους απογαλακτισμού μεταξύ των 158 και 183 ημερών ζωής.

Με παρόμοιο τρόπο πραγματοποιήθηκε και η εξέταση νεογιλών από Νεάντερταλ, προκειμένου να τοποθετηθεί το φαινόμενο στο χρόνο.  Όπως και στους σημερινούς ανθρώπους, το βάριο αύξανε πολύ στη γέννα και παρέμενε υψηλό μέχρι το μωρό Νεάντερταλ να γίνει 7 μηνών. Μέχρι τους 14 μήνες δε, το μικρό τρεφόταν μικτά ( γάλα και στερεά τροφή), για να απογαλακτιστεί πλήρως έκτοτε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό το μοντέλο διατροφής συνίσταται και σήμερα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής!

Πηγή: Live Science

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)