Community
Δείτε το προφίλ μου
Πόσο διαχρονικό είναι το κλασικό;
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2012 14:43

H πρόσφατη επίσημη έκκληση μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “να αφαιρεθεί η «Θεία Κωμωδία», του Δάντη από τα σχολικά προγράμματα στις χώρες όπου διδάσκεται” όπως γράφει η Καθημερινή, λόγω ρατσιστικών αναφορών που περιέχει εναντίον των Εβραίων και των ομοφυλοφίλων προκάλεσε δικαίως το μένος ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Πώς μπορεί να κατηγορείται ένα κλασικό έργο για προσβολή των σύγχρονων ηθών; 

Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Πριν τον Δάντη, κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από κάποια χρόνια με το έργο του Μαρκ Τουαίν που επικρίθηκε πριν από κάποια χρόνια για την αναφορά σε προσβλητικά επίθετα σε άτομα της μαύρης φυλής αν και αυτό που πραγματικά στήριζε ήταν η φιλία πέρα από φυλές και κοινωνικές τάξεις. Το ίδιο συνέβη και με την πολυγραφότατη, πάλαι ποτά αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών Ένιντ Μπλάιτον, της οποίας το έργο έχει καταδικαστεί ως υποθάλπον “ταξικά στερεότυπα“. Ας σκεφτούμε όμως ότι έγραψε στα μέσα του περασμένου αιώνα!

Πέρα από την επικίνδυνη έκφραση της πολιτικής ορθότητας που υποκρύπτει το περιστατικό, μήπως θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τί το κατέστησε κλασικό και να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές; Γιατί ο καλλιτέχνης είναι παιδί της εποχής του. Μεγαλώνει με τα στερεότυπα της εποχής του τα οποία όμως χρησιμοποιεί κατά τέτοι τρόπο στο έργο του ώστε να στηρίξει αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές – και εκεί έγκειται η διαχρονικότητά του. Από την άλλη πλευρά οι καιροί αλλάζουν, όπως και ορισμένες αξίες. Επανεξετάζονται, αναθεωρούνται και αλλάζουν. 

Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε τα κλασικά έργα ως αυθεντίες, θα ήταν σοφότερο να  αναλογιζόμαστε για το τί τα κατέστησε κλασικά. Και πώς μπορούν να μιλήσουν στη δική μας εποχή. 

Βρείτε το κείμενο της Καθημερινής εδώ

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Είναι όντως το νεκροταφείο της Ashkelon το πρώτο φιλισταϊκό νεκροταφείο;
από Βάλια Παπαναστασοπούλου Archaeologist-Theologian
Είναι όντως φιλισταϊκό το νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στον Ashkelon και, αν ναι, είναι το πρώτο που έχει αποκαλυφθεί στο χώρο της Παλαιστίνης;
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2015
από User
Οι επισκέπτες του Tripadvisor επέστρεψαν από τις διακοπές τους και με τις κριτικές τους επέλεξαν τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)