Community
   από NoR3N Student
Δείτε το προφίλ μου
Μια λυπηρή Σύγκριση…
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2012 15:12

Πριν από λίγους μήνες επισπεύτηκα τη Κεϋλάνη. Δεν περίμενα να δω κάτι, το μόνο που ήξερα πριν φτάσω εκεί, είναι ότι ήταν μια φθηνή χώρα και ότι είχε εμφύλιο (πάντα στα ταξίδια μου πάω χωρίς να έχω διαβάσει για τη χώρα, το πρώτο βράδυ διαβάζω για την ιστορία της και τα υπόλοιπα). Είναι όντος μια φθηνή χώρα, το βιοτικό της επίπεδο είναι με τα βίας πιο πάνω από της Ινδίας (από τη σύγκριση βγάζουμε τις πρωτεύουσες), με πολύ ωραία φύση και πολύ πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η βαρύτητα που είχαν δώσει στους αρχαιολογικούς τους χώρους. Ας αρχίσουμε από τα εισιτήρια, μπορεί να ήταν ιδιαίτερα ακριβά (25 USD για τους τουρίστες και το 1/10 για τους ιθαγενείς) αλλά, είχαν μέσα DVD με video του αρχαιολογικού χώρου και υπήρχαν πακέτα με το 1,5 της τιμής για 3 αρχαιολογικούς χώρους μαζί. Οπότε όταν φεύγεις από εκεί, έχεις ένα souvenir αλλά και κάτι για να δείξεις στους φίλους σου (χωρίς κόπο κάνουν μια εκπληκτική social διαφήμιση). Δεύτερο θετικό στοιχείο είναι η καθαριότητα μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους. Πουθενά δεν έβλεπες σκουπίδια και ως βουδιστές σε πολλούς ναούς έπρεπε να βγάζεις τα παπούτσια σου (δεν ξέρω πόσο θετικό είναι για έναν δυτικό τουρίστα, αλλά αν έχεις προνοήσει έχεις και τα ειδικά παπουτσάκια, οπότε περιπλανιέσαι όντως σε ένα καθαρό περιβάλλον). Τρίτο και τελευταίο στοιχείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η δόμηση των αρχαιολογικών χώρων. Έμπαινες από την είσοδο (ως είθισται) αλλά ήταν μονόδρομος η πορεία στον αρχαιολογικό χώρο (κυρίως στα αρχαιολογικά τους πάρκα) και έβγαινες κοντά στο Parking, όπου ήταν όλα τα μαγαζάκια με τα souvenirs, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό αλλά… μπορείς αν θέλεις να πάρεις ένα ενθύμιο, δεν σε ζαλίζουνε (τύπου υπαίθρια αγορά) και βοηθάει στην οικονομία τους.

Έχουν βρει όσους τρόπους μπορούν ώστε να προωθήσουν τα αρχαιολογικά τους εκθέματα και προφανώς να τους βοηθήσουν στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχω δει πουθενά μια τέτοια κίνηση, φτάνεις σε αρχαιολογικούς χώρους πλήρως ερημωμένους (ακόμα και στην Ολυμπία που είχα πάει πρόσφατα), χωρίς να έχουν ξεναγούς, χωρίς να έχουν ένα μέρος να αγοράσεις έναν οδηγό για το μέρος. Αν εξαιρέσουμε λίγους αρχαιολογικούς χώρους, οι υπόλοιποι δεν προωθούνται και ακόμα και οι ιθαγενείς δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Είναι πράγματα απλά, φθηνά, εύκολα στην υλοποίηση που ακόμα και οι «τριτοκοσμικές χώρες» τα έχουν και εδώ στην «εξευρωπαϊσμένη» Ελλάδα ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία (πόσα ΔΣ θα έπρεπε να περάσει η πρόταση ώστε να υπάρχει ένα DVD μέσα στο εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου?).

Με λίγη καλή θέληση κάποτε μπορεί και να φτάσουμε τη Κεϋλάνη…

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2012 (6)
2011 (1)