Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Κουίζ: Ποια είναι η χρονιά του Κάστρου της Χίου;
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2012 01:32

Σίγουρα ο χρόνος που μας πέρασε ήταν ένας από τους δυσκολότερους των μεταπολεμικών χρόνων για την Ελλάδα μας. Στους δύσκολους λοιπόν αυτούς χρόνους, η πίστη και η αγάπη προς ένα ανιδιοτελή σκοπό, την ανάδειξη και διάσωση του Κάστρου της Χίου, κράτησε ενωμένη την Ε.Ο.Δ το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος. Με πενιχρά μέσα κατάφερε η ομάδα μας να πετύχει αρκετά από τα στοιχήματα που έβαλε στην αρχή της περασμένης χρονιάς. Μόνο που φέτος δεν ήταν μόνη, αλλά ενδιαφέρον επέδειξαν επιτέλους και οι τοπικοί φορείς, δηλ. η αρχαιολογία και ο δήμος, αλλά και ο σύλλογος του Αγίου Γεωργίου.

 

IMG_0001_640x480

 

Στην σύντομη αυτή ανασκόπηση θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν το 2011 ήταν η χρονιά του Κάστρου της Χίου όπως είχε εξαγγείλει ο Δήμαρχος του νησιού πριν ένα περίπου χρόνο. Ξεκινώντας τη δράση της, η ομάδα μας, έθεσε ως βασικό στόχο της το Κάστρο της Χίου και η ιστορία του να γίνουν γνωστά στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες. Για το λόγο αυτό, οργάνωσε ημερίσιες περιηγήσεις με μαθητές σχολείων της Χίου, προσκοπικών ομάδων άλλων περιοχών της Ελλάδας (π.χ Ρόδου και Θεσσαλονίκης), αλλά και απλών τουριστών που τύχαινε να επισκέπτονται τον μνημειακό αυτό χώρο. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρχε δωρεάν εβδομαδιαία ξενάγηση από έμπειρο ξεναγό στα στενά δρομάκια του Κάστρου, μέσω του Γραφείου Τουρισμού της Χίου.

 

periigisi_paidiwn_2

 

Σίγουρα, η εικόνα του Κάστρου έπαιζε μεγάλο ρόλο στην πιο πάνω προσπάθεια. Την περασμένη άνοιξη η εθελοντική μας ομάδα, μαζί με φορείς και άλλες τοπικές εθελοντικές ομάδες προσπάθησαν για ακόμη μία φορά να καθαρίσουν την Βόρεια παραλία του Κάστρου, να αποψιλώσουν και να καθαρίσουν μέρος των τειχών, με μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα. Μία όμως ευχάριστη έκπληξη στις αρχές του καλοκαιριού ανέβασε το ηθικό όλων μας. Ο δήμος Χίου ανέλαβε επιτέλους να καθαρίσει τα τείχη από τα χόρτα και τα δέντρα που ρίζωσαν βαθιά σε αυτά με κίνδυνο την ανεπανόρθωτη καταστροφή τους. Το Κάστρο εξωτερικά έγινε ακόμη πιο όμορφο και ελκυστικό. Αντίθετα από το μνημείο, όπου τουλάχιστον καλωπίσθηκε, πολλά καίρια προβλήματα στον περικλείωντα ζωντανό οικισμό του παραμένουν: κάδοι σκουπιδιών εντός του οικισμού ξεχυλισμένοι από σκουπίδια αναδύοντα έντονες δυσοσμίες, χαλασμένα – ετοιμόρροπα σπίτια, δυσοσμίες και αναθυμιάσεις από τα φρεάτια και πολλά πολλά άλλα. Η ομάδα μας για το σκοπό αυτόν, συναντήθηκε τον Ιούλιο με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ και έκανε επίσημη αίτηση για το πρόβλημα των φρεατίων.

 

227783_1991422233863_1492616083_3167401_2933013_n_640x480

 

Κατά τον μήνα Αύγουστο το Κάστρο της Χίου έζησε ένδοξες μέρες, κλέβοντας στιγμές από την χαμένη αίγλη του. Η ομάδα μας συμμετείχε με δικό της περίπτερο στον Αγροτουρισμό 2011,  όπου οργανώθηκε και ειδική ημερίδα με θέμα την ιστορία, το παρόν αλλά και το μέλλον του Κάστρου, όπου συμμετείχε και ο δήμος Χίου. Οι αλλαγές στο Κάστρο υπήρξαν θεαματικές και από την πλευρά της αρχαιολογίας. Σε ελάχιστο χρόνο (όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν) άδειασε και καθάρισε την αίθουσα της Σκοτεινής Φυλακής όπου έγινε και προβολή βίντεο, ενώ συντήρησε ξανά το παλατάκι Ιουστινιάνι, όπου μετά από πολλά χρόνια άνοιξε ξανά τις πύλες του στο κοινό με μία έκθεση για τις κρήνες της Χίου, το Φθινόπωρο. Αυτά, όμως, δεν ήταν τα μόνα μνημεία που επιτέλους άνοιγαν για το κοινό. Η ομάδα μας, μετά από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να οργανώσει με μεγάλη επιτυχία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Σεργιάνι στις Γειτονιές του Χθες», σε μία από τις κλειστές στοές των τειχών του Κάστρου. Μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας αποτελεί επίσης και η συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα βιωσιμότητας των μνημείων και του οικισμού του Κάστρου.

 

185430_10150291192401520_706211519_7947820_8187000_n_640x480

 

Από αρχαιολογικής πλευράς, εργασίες ξεκίνησαν στο γεφυράκι μπροστά από την Πόρτα Μαγγιόρε, όπου σε αρχικό στάδιο ξέθαψαν περισσότερα από τα τόξα του. Οι εργασίες αυτές σταμάτησαν τον Δεκέμβριο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να ξεκινήσουν και πάλι την ερχόμενη άνοιξη. Επιπλέον, στο επιθαλάσσιο τείχος καθαρίστηκαν οι συκιές που σκέπαζαν κυριολεκτικά τον Αντόνιο Ζένο (προκαλώντας και κατά τόπους καταρρεύσεις), όπως επίσης και τα σημεία που εφάπτονταν με τα τείχη από την πλευρά του οικισμού (εσωτερική παρειά του επιθαλασσίου), με θεαματικά ομολογουμένως αποτελέσματα.

 

maggiore

 

Διαβάζοντας όλα τα πιο πάνω, σίγουρα ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι έγινε μία δυνατή αρχή, τόσο από την ομάδα μας, όσο και από τους τοπικούς φορείς. Σίγουρα όμως αυτή η αρχή δεν είναι αρκετή για να ονομαστεί το 2011 η χρονιά του Κάστρου της Χίου. Εκκρεμούν δεσμεύσεις για απομάκρυνση του χώρου στάθμευσης από την νότια τάφρο και την τοποθέτηση βλάστησης και κατάλληλου για συνθήκες ανυδρίας γκαζόν. Επίσης, εκκρεμούν δεσμεύσεις για τον αρμόζων φωτισμό των τειχών και για την διεκπαιρέωση των εργασιών στο γεφυράκι μπροστά από την Πόρτα Μαγγιόρε και την έναρξη αυτών στη Δυτική Πύλη. Υποσχέσεις άλλωστε έχουν δοθεί και για την ολοκλήρωση επιτέλους των εργασιών (ευχής έργον θα είναι) αναστήλωσης των Οθωμανικών λουτρών, αλλά και για την έναρξη των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης του επιθαλασσίου τείχους. Καταλήγοντας, αλλά σε κάθε περίπτωση με την ίδια βαρύτητα, υπενθυμίζουμε τις υποσχέσεις για μία καλύτερη και βιώσιμη ζωή μέσα στον οικισμό του Κάστρου χωρίς να χαθεί ίχνος από την χαρακτηριστική παραδοσιακή του μορφή.

 

Δεν θέλουμε σίγουρα άλλες υποσχέσεις, ειδικά τις κούφιες. Θέλουμε απλά να αρχίσουν να πραγματοποιούνται αυτά τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Ο δρόμος για την ανάδειξη και διάσωση του Κάστρου της Χίου είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις και σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέλατα. Η εθελοντική μας ομάδα δηλώνει παρούσα και αυτήν την χρονιά, με νέες δράσεις, με νέες φρέσκιες ιδέες και με νέους στόχους. Σίγουρα το παρελθόν μας απέδειξε ότι ο επιμένων νικά. Και το Κάστρο της Χίου αξίζει και πρέπει να νικήσει την μάχη εναντίον της φθοράς που επέφερε ο πανδαμάτωρ χρόνος αλλά και η αδιαφορία της τοπικής μας κοινωνίας.

 

logo_pmadas

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Είναι όντως το νεκροταφείο της Ashkelon το πρώτο φιλισταϊκό νεκροταφείο;
από Βάλια Παπαναστασοπούλου Archaeologist-Theologian
Είναι όντως φιλισταϊκό το νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στον Ashkelon και, αν ναι, είναι το πρώτο που έχει αποκαλυφθεί στο χώρο της Παλαιστίνης;
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2015
από User
Οι επισκέπτες του Tripadvisor επέστρεψαν από τις διακοπές τους και με τις κριτικές τους επέλεξαν τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)