Community
Δείτε το προφίλ μου
Θα κάνουμε πάλι το γύρο του κόσμου για τους λάθος λόγους;
Τελευταία ενημέρωση: 05/04/2012 12:26

«Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η αρχαιολογία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας». Αυτός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που υπογράφει η Isabel Malsang για το ΑFP.

Το κείμενο ξεκινά ως εξής: «Αντιμέτωπη με το υπέρογκο δημόσιο χρέος, η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι η μυθική αρχαία κληρονομιά της αποδεικνύεται διογκούμενο πρόβλημα – με τις εγκεκριμένες ανασκαφές να αναβάλλονται, τις παράνομες ανασκαφές να πολλαπλασιάζονται, το προσωπικό των μουσείων να περικόπτεται και πολύτιμα αντικείμενα να λεηλατούνται».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο σχόλιο ενός αρχαιολόγου, που ακούστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης με στόχο τη διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια ως προϋπόθεση για τον δανεισμό της χώρας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας έχει γίνει η κατάρα μας», φέρεται να «ψιθύρισε» ο αρχαιολόγος ο οποίος δεν κατονομάζεται στο ρεπορτάζ.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται από κάποιους κατάρα η κληρονομιά μας, αυτή που μέχρι τώρα μας έφερνε στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου; Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να δίνουν την αφορμή για να αναμεταδίδονται παγκοσμίως τέτοιες απόψεις – αν αποδεχτούμε ότι όντως αυτός ο «ψιθυριστής αρχαιολόγος» είναι υπαρκτό πρόσωπο; Από την άλλη, πώς είναι δυνατόν η ηγεσία αυτού του τόπου να αντιμετωπίζει με τόση αδιαφορία αυτό που θεωρείται η «βαριά βιομηχανία» μας; Γιατί δεν προσπαθεί, με όποιον τρόπο μπορεί να διανοηθεί, να βρει πόρους για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κάτι που είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων;

Παρεμπιπτόντως η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έσπευσε να δημοσιεύσει μέρος του κειμένου με τίτλο «Η αρχαιολογία γίνεται η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας». Η διεθνής εικόνα μας καταβαραθρώνεται, την ώρα που άλλοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ωραιοποιήσουν τη δική τους.

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Η Γαλλία επιστρέφει στους ιδιοκτήτες τα κλεμένα έργα των Ναζί Πηγή: www.lifo.gr
από spyprifti Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης
Σε δημόσια τελετή η Γαλλίδα Υπουργός Πολιτισμού Aurelie Filippetti επέστρεψε τους τρεις πίνακες - "Mountain Landscape" του Φλαμανδού Joos de Momper (1564-1635), το "Portrait of a Woman" ελαιογραφία του 18ου αιώνα και το έργο "Madonna and Child". Η Υπουργός είπε ότι είναι ευτυχής που κινήθηκε "ώστε να επιτευχθεί μια πράξη δικαιοσύνης και επανόρθωσης", την οποία περιέγραψε ως «ηθικό καθήκον» του υπουργείου της.
Για τους λάτρεις της μουσικής
από User
Όχι αμιγώς αρχαιολογικό το νέο που σας αναφέρω. Πιστεύω όμως ότι θα ενδιαφέρει όσους αγαπούν το ωραίο...
Αρχείο Blog
2024
2013 (8)
2012 (41)