Community
Δείτε το προφίλ μου
Η… σεμνή επανάσταση της Σέμνης Καρούζου
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2013 13:22

Έχει μείνει στην αρχαιολογική ιστορία της Ελλάδας ως πρωτοπόρος ερευνήτρια, ειδικά από τη θέση της ως Έφορος της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου -για 34 χρόνια. Λίγα όμως είναι γνωστά για το κουράγιο της και τη στάση απέναντι σε όσους προσπάθησαν να υποδουλώσουν την Ελλάδα (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες). Ο λόγος για τη Σέμνη Καρούζου, που με μοναδικό τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο απέναντι στο Ναζισμό όσο και στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, αντίθετα μάλιστα με τους περισσότερους αρχαιολόγους της εποχής. 

Με αρχαιολογικό έργο στην Κρήτη και την Αργολίδα, η Καρούζου έγινε η πρώτη γυναίκα Έφορος στο ΕΑΜ το 1933 ενώ ήταν μέλος της πνευματικής ελίτ της εποχής (φίλη του Άγγ. Σικελιανού, το Μαν Τρανταφυλλίδη, Του Δ. Γληνού και του Ν. Καζαντζάκη).  Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, η Σέμνη μαζί με τον σύζυγό της, επίσης διακεκριμένο αρχαιολόγο Χρήστο Καρούζο, απέσυραν την ιδιότητά τους ως μέλη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου -κάτι που κανείς άλλος Έλληνας αρχαιολόγος δεν τόλμησε να κάνει. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κι ενώ ο Χρ. Καρούζος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ΕΑΜ, συμβάλλει στο έργο του της διάσωσης των αρχαιοτήτων του Μουσείου, και της τεκμηρίωσης των ζημιών/ επανέκθεσης (μετά τον πόλεμο). 

Το 1967, όταν η Χούντα καταλαμβάνει την εξουσία, το ζεύγος Καρούζου ανακυρήσσεται “personae non gratiae”. Ο Χρήστος πεθαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Σέμνη όμως επιβιώνει. Η είσοδός στη στο ΕΑΜ (και στη συλλογή της) της απαγορεύεται και η ίδια δραπέτευσε στην Ιταλία.

Η επιστροφή της στην Ελλάδα σήμανε και τη συνέχεια της λαμπρής της σταδιοδρομίας. Πέθανε σε ηλικία 105 ετών το 1994, πλήρης ημερών και, όπως αποτιμάται, με καθαρή συνείδηση. 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Η σημασία της αρχαιολογίας: σκέψη πάνω σε μια έρευνα κοινού
από Zeta Xekalaki
Γιατί συνεχίζουμε να βλέπουμε χρησιμοθηρικά τα κατάλοιπα του παρελθόντος; Γιατί συνεχίζουμε να κατηγορούμε την "αρχαιολογία" για παρακώλυση διαφόρων διαδικασιών; Γιατί επιμένουμε να επιβεβαιωνόμαστε εθνικά μέσω των αρχαιοτήτων όταν αυτό είναι και λάθος και περιττό;
Ένα ταφικό σήμα στη Βενετία: μαρτυρία και αφήγηση
από vasiliki_karam Historian, BA History and Archaeology AUTh
«Η αμεσότητα των επιγραφών είναι μοναδική. Το χέρι του αρχαίου χαράκτη, τα ίχνη των εργαλείων που χρησιμοποίησε, τα λάθη και οι διορθώσεις του αποκαλύπτουν την υλική διάσταση του γραπτού λόγου…καθώς και τα υπαρκτά πρόσωπα σε μια στιγμή της καθημερινότητάς τους.» (Οικονομάκη 2015)
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)