Community
Δείτε το προφίλ μου
Δημόσιες διαλέξεις: όταν το κοινό δεν είναι έτοιμο…
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2012 14:34

Οι αρνητικές αντιδράσεις του κοινού στις παρουσιάσεις των Γ. Χαμηλάκη και Δ. Πλάντζου στην πρόσφατη εκδήλωση για την “Βιογραφία της Ακρόπολης” συζητήθηκαν πολύ. Μόλις χτες μιλούσα για το θέμα με φίλη και εκλεκτή συνάδελφο που παραβρέθηκε στην επεισοδιακή εκδήλωση, για να δω σήμερα δύο και τρία σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας!

Γεγονός είναι όμως ότι τέτοιες αντιδράσεις δεν αποτελούν φαινόμενο για τις εκδηλώσεις της νεοπαγούς Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Δεν θα ξεχάσω τις αντιδράσεις του κοινού – που όμως ήταν πολύ λιγότερο – σε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις της Στέγης. Το θέμα είχε να κάνει με τους Περσικούς Πολέμους και επιχειρούσε να φέρει κοντά ελληνική και περσική γραμματεία για το θέμα. Και εδώ, τις πρωτοποριακές και έγκριτες παρουσιάσεις διαδέχθηκαν άκαιρα και άτοπα σχόλια από το κοινό. Ποιοι όμως ήταν στο πάνελ και ποιοι στα καθίσματα; Ηλικιακά, ο μέσος όρος των ομιλητών μπορεί να έφτανε και το μισό εκείνου των ακροατών. Κι ενώ οι πρώτοι είχαν ήδη σημαντικό επιστημονικό και συγγραφικό έργο, οι δεύτεροι μπορεί μόλις και μετά βίας να διέθεταν πτυχίο πανεπιστημίου, το οποίο αποκτήθηκε πριν τη μεταπολίτευση. Χάσμα γενεών – τυπικών και επιστημονικών – χώριζε τους μεν και τους δε. Οι πρώτοι “τρέχουν με 1.000”, οι δεύτεροι δεν είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, δε μπορούν και δεν θέλουν να τους καταλάβουν. Εξανίστανται γιατί “τα έχουν μάθει αλλιώς”. Το ίδιο συνέβη και στις παρουσιάσεις Πλάντζου-Χαμηλάκη, το ίδιο και σε άλλες εκδηλώσεις της Στέγης. 

Το θέμα είναι ότι το κοινό που μέχρι σήμερα συχνάζει σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ανάλογο. Πέρα από τον φοιτητή και τον σχετικό επιστήμονα που παρακολουθεί, ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος ή οικογενειάρχης – στην ακμή του – (η γενιά 15-44 που λέει και η τηλεόραση) δεν έχει το χρόνο, το κουράγιο ή το ενδιαφέρον να παραστεί σε ανάλογες διοργανώσεις. Έτσι, μέχρι σήμερα οι ομιλητές δημοσίων διαλέξεων- πολλοί συνταξιούχοι επιστήμονες οι ίδιοι – εξέφραζαν το κοινό αυτό. Του έδιναν αυτό που ήθελε να ακούσει. Σήμερα όμως κάτι αλλάζει και η Στέγη Γραμμάτων με τα ιντριγκαδόρικα θέματά της πρωτοστατεί στην αλλαγή αυτή των τάσεων στη δημόσια διάλεξη. 

Έτσι, δεν σημαίνει ότι οι ομιλητές πρέπει να τροποποιούν τις ομιλίες τους ανάλογα με το ώριμο κοινό τους. Μπορούν όμως να έχουν κατανόηση για τις αντιδράσεις του. Μην πετάμε λοιπόν πέτρες στους αγαπητούς ακροατές. Απλά ας τους βοηθήσουμε να σκεφτούν διαφορετικά. Άλλωστε κάποιος κάποτε είπε “γηράσκω αεί διδασκόμενος”…

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Είναι όντως το νεκροταφείο της Ashkelon το πρώτο φιλισταϊκό νεκροταφείο;
από Βάλια Παπαναστασοπούλου Archaeologist-Theologian
Είναι όντως φιλισταϊκό το νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στον Ashkelon και, αν ναι, είναι το πρώτο που έχει αποκαλυφθεί στο χώρο της Παλαιστίνης;
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2015
από User
Οι επισκέπτες του Tripadvisor επέστρεψαν από τις διακοπές τους και με τις κριτικές τους επέλεξαν τα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)