Community
Δείτε το προφίλ μου
Γιατί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2012 13:28

Δύο πράγματα συνέβησαν σήμερα. Το ένα είναι η ημερίδα  «Αρχαιολογική έρευνα και διαχείριση του αρχαιολογικού υλικού» που διοργανώνει η Ένωση Αρχαιολόγων «Ηώς». Το άλλο είναι το κείμενο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που αφορά στην αποστασιοποίησή του από την «Ηώ» ως μια «αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία που κυοφορήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς να δώσει την δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων να συνδιαμορφώσει το καταστατικό της, ώστε να δικαιολογηθεί ο άκρως παραπλανητικός τίτλος της».

Γνωρίζοντας τόσο τις πρωτοπόρες κινήσεις του ΣΕΑ αλλά και την προσφορά στην αρχαιολογία αρκετών από τα μέλη της «Ηούς», μπορούμε να πούμε ότι και στους δύο φορείς υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για τον πολιτισμό που επιθυμούν να στηρίξουν την ελληνική αρχαιολογία. Αφού λοιπόν ο στόχος είναι κοινός, γιατί η εσπευσμένη προσπάθεια αποστασιοποίησης του παλαιότερου φορέα από τον νεότερο;

Είναι αλήθεια ότι ο αρχαιολογικός κλάδος, όπως και κάθε «σινάφι», βρίθει από προσωπικούς και επαγγελματικούς ανταγωνισμούς. Και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι αρχαιολόγοι χωρίζονται από το σύστημα σε ομάδες – άνεργοι, άνεργοι πρώην συμβασιούχοι, άνεργοι πρώην έκτακτοι, έκτακτοι που εργάζονται για άγνωστο διάστημα,  μόνιμοι των ΕΠΚΑ με κομμένους μισθούς, έφεδροι που ξεριζώνονται από τις θέσεις που υπηρέτησαν με συνέπεια για χρόνια, πανεπιστημιακοί που βλέπουν τα κονδύλια της έρευνάς τους να εξανεμίζονται, λίγοι που εργάζονται με αβέβαιο μέλλον και πολλοί που δεν εργάζονται… Ο ανταγωνισμός εντείνεται. Και φέρνει γκρίνια. Και η γκρίνια φέρνει μουρμούρα. Και η μουρμούρα φέρνει φθόνο. Εκείνων που εργάζονται με λίγα στη θέα επιτυχημένων εθελοντών, εκείνων που δεν εργάζονται μπροστά σε μια πρωτοποριακή ιδιωτική πρωτοβουλία, του παλιού προς τον νέο, του «απ’ έξω» προς τον «μέσα» και πάει λέγοντας…

Όλοι όμως είμαστε αρχαιολόγοι και ο σκοπός μας είναι κοινός. Αρκετοί ήμασταν μέρος ενός συστήματος που τώρα καταρρέει. Σήμερα, ας μένουμε πιστοί στους στόχους μας και με ανοιχτό μυαλό ας δοκιμάσουμε νέες λύσεις. Ας υποστηρίξουμε και τις προσπάθειες άλλων συναδέλφων για το σκοπό αυτό. Διαφορετικά η ελληνική αρχαιολογία θα υποβιβαστεί σε πεδίο μάχης αντικρουόμενων προσωπικών συμφερόντων. Και ως γνωστόν οι πόλεμοι είναι μεν η αρχή για καινούριους κόσμους αλλά όσοι πολεμούν σε αυτούς χάνονται.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Γιατί ο άνθρωπος βαδίζει όρθιος;
από ptsinari
Νέα θεωρία για το μυστήριο της όρθιας στάσης του ανθρώπινου είδους
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)