Community
Δείτε το προφίλ μου
Αρχαιολόγοι και αυτοκριτική
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2012 14:30

O μέσος Αμερικανός δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ του επιστήμονα αρχαιολόγου και του κυνηγού θησαυρών. Αυτή είναι η άποψη του αρχαιολόγου- ανθρωπολόγου του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας των ΗΠΑ Jamie Brandon ο οποίος παρατηρεί σε άρθρο στο προσωπικό του blogότι στην άγνοια αυτή δεν έχει μερίδιο μόνο το αμερικανικό κοινό αλλά και οι επιστήμονες.

«Τι κάνω;», «Γιατί αυτό είναι σημαντικό;». Πρόκειται για δύο ερωτήματα στα οποία οι επιστήμονες θα έπρεπε να μπορούν να απαντήσουν αν ήθελαν πραγματικά το αντικείμενό τους να είναι σεβαστό από το ευρύ κοινό. Με αφορμή αυτό, ο Brandon δείχνει τους σκοπέλους που εμποδίζουν την επιστημονική γνώση να φτάσει στο κοινό, μέσα από μια σειρά αναφορών σε άρθρα και blogs. Ανάμεσα σε αυτούς κατατάσσει τον αρνητισμό προς τη διεπιστημονικότητα (ως εμπόδιο για την «κατασκευή» καριέρας), την άρνηση των «φτασμένων» επιστημόνων να εμπλακούν σε ενέργειες εξάπλωσης της γνώσης στο κοινό αλλά και την κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί ένας “φωτεινός παντογνώστης” κατάλληλος να περάσει τα μηνύματα της επιστήμης με τρόπο που θα έχει απήχηση. Και ελάχιστοι ακαδημαϊκοί – με το βαρύ πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του ινστιτούτου όπου εδρεύουν – έχουν χρόνο και ενέργεια για τέτοια δραστηριότητα.

Καλεί λοιπόν άτομα και ινστιτούτα να δώσουν πρωτεύοντα ρόλο στην πρακτική δημόσιας επιστήμης – π.χ. δημόσιας αρχαιολογίας – αλλά, πριν κατηγορήσουν το κοινό για άγνοια, να κάνουν την αυτοκριτική τους.

«Αν είμαστε δυσαρεστημένοι με τέτοιες τηλεοπτικές εκπομπές  (ενν. Diggers, AmericanDiggerή ακόμη και TimeTeam) πρέπει να αναρωτηθούμε ‘Πώς πρέπει να φαίνεται το δημόσιο πρόσωπο της αρχαιολογίας;’ και ‘Πώς θα φτάσουμε εκεί;’. Οπότε όλοι πρέπει να ρωτάμε τους εαυτούς μας συχνά ‘Τι έχω κάνει πρόσφατα για να πω στους ανθρώπους τι κάνω και γιατί είναι σημαντικό;’»

Δείτε το άρθρο του James Brandon εδώ

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Αρχαιολόγοι... από κούνια!
από Zeta Xekalaki
Το πρόγραμμα ονομάζεται Παιδικό Πανεπιστήμιο (Children's University) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 - 19 ετών, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και μαθησιακής ικανότητας.
Όχι στο American Digger λένε οι αρχαιολόγοι
από Zeta Xekalaki
Δύο προγράμματα που υμνούν τη λαθρανασκαφή - και πώς θα δράσετε...
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)