Community
Δείτε το προφίλ μου
Ανασκαφές αλλά όχι ανασκαφείς
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2012 11:52
1 / 2

“Πρωινή χαρά, δευτέρα λύπη” αποδεικνύεται η πρωτοβουλία της ένταξης, περιληπτικά, του ανασκαφικού έργου των Εφορειών Αρχαιοτήτων στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ. 

Αν και αρχικά καλοδεχτήκαμε την ανάρτηση του εικονογραφημένου και άριστα επιμελημένου εντύπου που “ανέβηκε” στο διαδίκτυο σε αρχεία pdf, μια προσεκτική ανάγνωση του περιεχομένου του δείχνει ότι οι ελλείψεις είναι πολλές και, σε κάποιες περιπτώσεις, απαράδεκτες. 

Ο λόγος για τον τρόπο με τον οποίον έχουν επιλεγεί τα ανασκαφικά προγράμματα αλλά και τα πρόσωπα που παρουσιάζονται. Αν είναι τα πιο προβεβλημένα μέχρι σήμερα, γιατί να προβληθούν ξανά; Ιδιαίτερες ενστάσεις υπάρχουν για την παράλειψη της αναφοράς σε έκτακτους και συμβασιούχους αρχαιολόγους, των οποίων τα ονόματα δε φαίνονται πουθενά, αν και εκείνοι ήταν οι πραγματικοί ανασκαφείς. Γιατί λοιπόν να μην  αποδίδονται εδώ “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι;” και… τα των εκτάκτων/συμβασιούχων τοις εκτάκτοις/συμβασιούχοις;

Πολλοί είναι οι επίσης οι ψίθυροι μεταξύ έκτακτων αρχαιολόγων αλλά και μονίμων που στηρίζουν τις ενστάσεις τους, ότι πρωτοβουλίες ένταξης όλων των ελληνικών ανασκαφών σε πλήρες αρχείο στο διαδίκτυο, με πλήρη αναφορά ονομάτων ανασκαφέων και πορείας της έρευνας είχαν πέσει στο κενό. Σήμερα υπάρχει αυτή η ανάρτηση. Γιατί να μην είναι πλήρης; 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Αρχαίο πνεύμα αθάνατο…αλλά πόσο αθάνατο;
από Zeta Xekalaki
Τι έχει αλλάξει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
GAP: ανασκαφές της Google στο παρελθόν
από ptsinari
Νέα εφαρμογή από την Google με αναζήτηση τοποθεσιών σε αρχαία κείμενα και παρουσίασή τους σε χάρτη
Αρχείο Blog
2024
2021 (2)
2013 (10)
2012 (39)