Community
   από ptsinari
Δείτε το προφίλ μου
Αναζητώντας την Κιβωτό του Νώε…
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2012 12:31

 

Όπως γράφει ο Guardian, με δυσπιστία αντιμετώπισαν οι Βρετανοί αρχαιολόγοι εχθές τον Φρανκ Μος , της αμερικανικής Επιτροπής Συγκλήτου του Διαστήματος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι βρήκε… την Κιβωτό του Νώε! Συγκεκριμένα, ο Μος είπε σε συγκέντρωση Αμερικανών χαρτογράφων ότι μια κηλίδα πάνω σε μια φωτογραφία του Όρους Αραράτ, που τραβήχτηκε από δορυφόρο, ίσως είναι τα κατάλοιπα της Κιβωτού. Οι κηλίδες αυτές «ή θα είναι το Τέρας του Λοχνές, ή θα είναι η Κιβωτός» είπε ένας ειδικός, ενώ ένας συνάδελφός του ρώτησε: «Τα ίχνη ζώων που φαίνονται είναι ανά δύο;»

 

Κανένας δεν μπορούσε να απαντήσει χθες σε οποιοδήποτε, σοβαρό ή μη, ερώτημα, γιατί κανένας αρμόδιος δεν είχε δει ακόμη τη φωτογραφία. Ο Μος φαίνεται πως βασίζει τη θεωρία του σε κάποια «εμπιστευτική έκθεση» του Δρα Τζον Μοντγκόμερυ, του TrinityDivinitySchoolτου Ντίρφιλντ (Ιλινόις), γεγονός που μάλλον θα εντείνει τη δυσπιστία των αρχαιολόγων, καθώς οι χριστιανοί φονταμενταλιστές ανέκαθεν ήθελαν διακαώς να ανακαλύψουν την Κιβωτό.

 

Το 1955, ένας Γάλλος, ονόματι Φερνάντ, ισχυρίστηκε πως βρήκε την Κιβωτό στην ίδια περιοχή. Τότε το όρος κατακλύστηκε από αποστολές (χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ) σε μια επιχείρηση «επαλήθευσης» της Γένεσης. Ωστόσο, αυτό που ο Φερνάντ πέρασε για την Κιβωτό αποδείχθηκε πως χρονολογούνταν στο 560 μ.Χ., αρκετές χιλιάδες χρόνια αφότου ο Νώε ανέβηκε την ανεμόσκαλα του πλοίου του.

 

Επίσης, αν ποτέ το έκανε αυτό, θα ήταν πιθανότατα εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα. «Η πιθανότητα να βρεθεί η Κιβωτός του Νώε οπουδήποτε είναι πολύ μικρή» είπε χτες ο καθηγητής Γκλιν Ντάνιελ. Και ειδικά όσον αφορά το Όρος Αραράτ, η πιθανότητα αυτή είναι ακόμη μικρότερη, καθώς ο Νώε έδρασε στην Κάτω Μεσοποτομία.

 

Πέρα από αυτό, όπως παρατήρησε και ο καθηγητής Μπάρινγκτον Κάνλιφ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η ιστορία αυτή της Βίβλου δεν μπορεί να θεωρηθεί Ιστορία με κεφαλαίο γιώτα. «Αντανακλά τις μνήμες μιας πλημμύρας ή μιας σειράς πλημμυρών στη Μεσοποταμία. Και πάντως, τίποτε δεν συνδέει το Αραράτ με την ιστορία αυτή».

 

Ορισμένοι, μάλιστα, τονίζουν ότι το Όρος Αραράτ πήρε το όνομα του μόλις τον 16ο αιώνα. «Όλοι οι αρχαίοι λαοί» είπε ειδικός από το Βρετανικό Μουσείο, «έχουν μια ιστορία για μια πλημμύρα». Ο Δρ Μοντγκόμερι, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται έτοιμος να ξεκινήσει μία ακόμη αποστολή στις πλαγιές του περίφημου βουνού.

 

Αν οι τουρκικές αρχές θα του επιτρέψουν να κάνει κάτι τέτοιο είναι μια άλλη υπόθεση, καθώς απαγόρευσαν την τελευταία αποστολή που είχαν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ το 1970.

 

Παρότι δύσπιστοι, οι αρχαιολόγοι κρατάνε… πισινή, και περιμένουν να δουν τη φωτογραφία προτού αποφανθούν για την ανακάλυψη του Μος.

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2013 (1)
2012 (25)