Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος στο Μενίδι
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2015 12:12
1 / 6

Στα τέλη του 19ου αιώνα, Γερμανική αρχαιολογική αποστολή αποκάλυψε και ανέσκαψε έναν θολωτό μυκηναϊκό τάφο της Υστεροελλαδικής περιόδου στο Μενίδι (Αχαρνές). Ίχνη μυκηναϊκού οικισμού, δηλαδή της ίδιας εποχής με τον τύμβο, επισημάνθηκαν από Αγγλική αποστολή το 1947 στην περιοχή της Νεμέσεως, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τον τεχνητό λόφο του τάφου. Ο οικισμός χρονολογείται και αυτός στους 14ο-13ο αι. π.Χ.

Ο τάφος αυτός είναι σε άριστη κατάσταση, έχει συντηρηθεί θαυμάσια. Είναι επισκέψιμος, μέσα σε ένα παρκάκι που διατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο πράσινο και περιποιημένο. Αποτελείται από έναν δρόμο μήκους 27 μ. και πλάτους περίπου 3 μ., που οδηγεί στην είσοδο του θαλάμου. Η διάμετρος της θόλου είναι 8,35 μ. και το ύψος της 8,74 μ.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει τον τάφο αυτόν είναι πως επάνω από την είσοδο, το υπέρθυρο δεν έχει το γνωστό ανακουφιστικό τρίγωνο, παρά έχει τέσσερις παράλληλους, οριζόντιους ακατέργαστους ογκόλιθους που είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω από τον άλλον, με μικρά ενδιάμεσα κενά.

Ο νεκρός συνοδευόταν από πολυάριθμα κτερίσματα τα οποία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αγγεία πήλινα, λίθινα, μεταλλικά, κοσμήματα από χρυσό, υαλόμαζα, φαγεντιανή, άργυρο και χαλκό, σφραγιδόλιθοι, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο μεταξύ των οποίων μια πυξίδα με πώμα, διακοσμημένη με ανάγλυφα κριάρια, δείχνουν πως ο νεκρός πρέπει να ήταν τοπικός άρχοντας. Όμως το σημαντικότερο εύρημα ήταν μια σπασμένη ελεφάντινη λύρα κοσμημένη µε ανάγλυφες σφίγγες στη βάση της – από τις παλιότερες που έχουν βρεθεί.

Έξω από τον τάφο βρέθηκαν κατάλοιπα της κλασικής Εποχής. Η επίχωση του δρόμου περιείχε όπλα κ.ά. που μαρτυρούν τη λατρεία αφηρωισμένων νεκρών. Όμως, ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431 π.Χ.) σηματοδοτεί την καταστροφή των Αχαρνών, καθώς ο Αρχίδαμος, βασιλιάς των Σπαρτιατών, εγκαταστάθηκε εκεί με το στρατό του, καταστρέφοντας τα κτήματα των κατοίκων.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Ο τάφος της Τσιγγάνας
από Zeta Xekalaki
Η αρχαιολογία του μέλλοντος;
Όταν ένας αρχαιολόγος "ντύνεται αρχαιολόγος"
από Zeta Xekalaki
Αξίζει για την προώθηση της αρχαιολογίας να προβάλλεται μια ψευδής εικόνα της;
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)